La Xina posa fi a les quarantenes per entrar al país, en ple esclat de contagis de covid

Després de posar fi a la política de covid zero, Xi Jinping demana extremar les mesures contra la pandèmia mentre el sistema sanitari i els crematoris no donen l'abast

RedaccióActualitzat

A partir del 8 de gener, ja no caldrà fer l'estricta quarantena per entrar a la Xina. Només serà necessària una prova PCR negativa feta, com a màxim, 48 hores abans de viatjar-hi. 

I això que, a hores d'ara, el gegant asiàtic no aconsegueix controlar l'expansió de la pandèmia. El president, Xi Jinping, ha fet una crida a la població perquè prengui tantes mesures com calgui per protegir-se de la covid.

La fi de la política de covid zero basada en confinaments estrictes tant a casa o als llocs de treball, a banda d'augmentar els conflictes interns, com el viscut a grans factories com la de Foxconn a Zhengzhou, ha desencadenat en un augment incontrolat de contagis que desborda els hospitals.

Malgrat tot, les últimes dades oficials del govern mantenien que només hi havia hagut set morts l'última setmana a tot el país. Una realitat que contrasta amb les poques imatges que arriben que mostren llarguíssimes cues a centres sanitaris i crematoris.

Aquest dilluns, per primer cop, la Comissió de Salut de la Xina no ha publicat la xifra de casos diaris de coronavirus. Una altra mesura, la de deixar de publicar les dades, per deixar de donar importància a la covid-19.

Una imatge del metro de Pequín
Una imatge del metro de Pequín (Reuters)

Escalada de contagis

I és que els números dels índexs pandèmics oficials no quadren amb l'evidència empírica. Airfinity, una empresa amb seu al Regne Unit que treballa amb dades sobre la salut, calcula que hi ha 5.000 morts diàries a tot el país, molt lluny dels registres que feia públics el govern de Pequín i han quedat suspesos avui.

La velocitat de reproducció és altíssima arreu del país. Les autoritats de la província de Zhejiang, de 65 milions de persones, han confirmat un milió d'infeccions al dia, xifra que esperen que es dupliqui en els pròxims dies. 

El que queda clar és que, després de tres anys d'inflexibilitat, el canvi de rumb en la gestió de la pandèmia anunciada, sense avisar, el 7 de desembre, davant la pressió popular ha constatat que el país no estava preparat per a la fi de les restriccions.

A les grans ciutats, la població continua fent servir mascareta, però s'han eliminat els confinaments, la pressió d'aplicacions de control al mòbil i l'obligatorietat de fer-se PCR constantment.

El relaxament de les mesures, però, fa que molta població visqui amb angoixa per sortir al carrer i contagiar-se.


Hospitals desbordats

El potencial de contagis creix fins al punt que un hospital de Xangai va dir al personal que es preparés per a una batalla tràgica amb la covid. La previsió és que la meitat dels 25 milions d'habitants de la ciutat s'hagin infectat a finals d'aquesta setmana.

El sistema sanitari ja està al límit, amb personal treballant malalt i jubilats que s'han reincorporat. A les farmàcies també hi ha falta de medicaments per combatre els símptomes del virus i s'han començat a servir les medecines per unitats i no per paquets com és habitual.

Una infermera de Xian, a l'oest del país, ha explicat a l'agència Reuters que 45 de les 51 professionals del seu departament, així com tots els sanitaris d'urgències s'han contagiat de covid en les últimes setmanes.

Un cas semblant al que relata una altra infermera que treballa a l'àrea de psiquiatria d'un hospital de la província de Hubei. Les baixes per covid del personal han incrementat un 50% i es veuen obligades a fer torns de 16 hores diàries. 

Desenes de persones esperant ser ateses en una funerària de Jinan, a la Xina
Desenes de persones esperant ser ateses en una funerària de Jinan, a la Xina (Reuters)

Els crematoris tampoc donen l'abast. La indignació i impotència dins i fora dels recintes també han transcendit en unes imatges d'un establiment a Jinan, a l'est de la Xina, on desenes de persones feien cua per ser atesos i poder donar sepultura als familiars.   

Howard Bernstein, que treballa de metge en un centre sanitari de Pequín, és molt crític amb la situació generada després d'eliminar les mesures de covid zero. 

"No estàvem preparats, ningú sabia res de la decisió. L'endemà de coneixe's, la gent venia a urgències dient que no necessitava cap protecció per prevenir els contagis. Van començar a caure malalts i no hi havia prou medicaments emmagatzemats per tractar-los."   

ARXIVAT A:
XinaCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut