S'esquerda la política covid zero a la Xina: treballadors fugen de la fàbrica de l'iPhone

La variant òmicron l'ha convertida en impossible de mantenir i, malgrat tot, la setmana passada hi havia més de 200 milions de persones confinades en 28 grans ciutats

RedaccióActualitzat

La política de covid zero a la Xina ha aconseguit mantenir el coronavirus controlat al país durant gairebé 2 anys, però la variant òmicron, molt més contagiosa, l'està convertint en impossible de mantenir.

Dos exemples molt recents ho mostren de manera clara i diàfana: la factoria gegant que fabrica l'iPhone a Zhengzhou, al centre del país, i el parc d'atraccions Disney de Xangai.

Rètol de la fàbrica de Foxconn de Zhengzhou (Reuters)

200.000 treballadors confinats en una fàbrica

A la fàbrica de l'empresa taiwanesa Foxconn a Zhengzhou hi treballen 200.000 persones i produeix la majoria dels telèfons iPhone d'Apple que es venen arreu del món.

El 13 d'octubre un brot de covid va fer que les autoritats decidissin confinar-la, i la idea era que els treballadors hi visquessin i hi treballessin sense sortir del recinte mentre durés el confinament.

Les primeres setmanes va funcionar segons el previst, però com que no han parat d'aparèixer casos, el confinament s'ha anat allargant, i la situació dels treballadors s'ha anat degradant.

Treballadors de Foxconn trencant les portes d'entrada i sortint del recinte de la fàbrica

Molts treballadors fugen de la fàbrica com poden

I alguns centenars, farts de la falta de menjar, aigua i altres subministraments, han decidit marxar, saltant les tanques i forçant les portes, tot desbordant la capacitat dels serveis de seguretat.

Les imatges de l'èxode d'aquests treballadors, caminant per les autopistes per tornar a casa seva, s'han pogut veure a les xarxes socials abans que la censura les eliminés.

El secretisme oficial sobre aquest greu problema no ha pogut impedir que les imatges circulessin, i l'empresa està intentant frenar la fugida oferint incentius econòmics.

Treballadors que han fugit de Foxconn, aquest cap de setmana caminant per una carretera

Frenar l'èxode oferint plusos als treballadors

El primer és un plus diari de 400 iuans, uns 55 euros, per als que es quedin en comptes dels 100 que cobraven fins ara, i el segon és un altre de 5.000 si treballen més de 25 dies.

I els que hi posin "tot l'esforç" durant tot novembre, podran arribar a cobrar 15.000 iuans, uns 2.090 euros, més de quatre vegades el sou mitjà dels treballadors d'aquesta fàbrica.

Visitants del parc d'atraccions Disney esperant que els facin un test covid, aquest dilluns a Xangai (Reuters)

Tot un parc d'atraccions tancat per un sol cas

El cas del parc Disney de Xangai ha passat aquest dilluns: s'ha sabut que una dona que ha donat positiu de covid el va visitar fa pocs dies, i han confinat el parc immediatament.

Això ha fet que tots els visitants que eren a dins no poguessin sortir-ne fins que no han donat negatiu en un test de covid, i mentre esperaven no han pogut gaudir de les atraccions.

I tothom que ha visitat el parc des que hi va anar la dona positiva, ha rebut ordre de tancar-se a casa i fer-se el test, mentre els serveis d'emergència feien el seguiment dels contactes.

Cordó policial per impedir la sortida de visitants, aquest dilluns al parc Disney de Xangai (Reuters)

Els límits de l'estratègia covid zero

Malgrat que s'està intentant seguir amb l'estratègia covid zero com des de principis del 2020, la Xina està tenint relativament molts casos positius, en concret, més de 2.700 diaris.

Són xifres a què no s'arribava des de mitjans d'agost, i han comportat que la setmana passada hi hagués 28 grans ciutats confinades, amb més 200 milions de persones afectades.

Malgrat tot, Xi Jinping insisteix

Tot fa pensar, per tant, que aquesta estratègia està arribant al seu límit, però malgrat això, el president del país, Xi Jinping, va renovar el mandat fa deu dies pels pròxims 5 anys amb el missatge clar de voler mantenir-la.

Una mostra clara és el nomenament com a número 2 del partit i del país de Li Qiang, fins ara líder del partit a Xangai, on va gestionar l'accidentat confinament de dos mesos d'aquesta ciutat a la primavera.

Però la gent cada vegada és més desobedient, molt possiblement perquè ja es comença a saber que l'òmicron no és tan letal com la primera variant de Wuhan, i per això desafien els confinaments.

 

 

ARXIVAT A:
XinaCovid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut