La Xina apuja el to contra Taiwan per "castigar" el discurs independentista del nou president

Pequín fa maniobres militars per provar la seva capacitat de "prendre el poder" a l'illa i llança un advertiment als Estats Units

Redacció/AgènciesActualitzat

La Xina no afluixa i aquest divendres continua amb les maniobres militars al voltant de Taiwan que va desplegar dijous. També amb l'escalada verbal contra l'illa, a la qual Pequín ha amenaçat amb noves "contramesures" per respondre al "separatisme". 

No és la primera vegada que la Xina fa aquesta demostració de força al voltant de l'illa que considera territori propi, però aquesta arriba just tres dies després de la presa de possessió del nou president taiwanès, Lai Ching-te, considerat un "separatista" pel règim xinès.

Una pantalla gegant a Pequín mostra les notícies sobre les maniobres xineses al voltant de Taiwan, aquest divendres (Reuters/Tingshu Wang)

Pequín va condemnar amb duresa el discurs de Lai d'acceptació del càrrec, en què va sostenir que Taiwan i la Xina "no estan subordinats l'un a l'altre", amb la qual cosa negava el "principi d'una sola Xina" defensat per Pequín.

Segons la televisió estatal xinesa, la CCTV, les maniobres es fan per castigar el nou president taiwanès, conegut també com a William Lai.


Maniobres "legítimes i necessàries"

Anomenades Espasa Conjunta 2024A, les maniobres tenen la finalitat de "provar la capacitat de prendre el poder conjuntament, llançar atacs conjunts i ocupar àrees clau", ha detallat en roda de premsa Wu Qian, portaveu militar.

"Cada vegada que les forces secessionistes [de Taiwan] provoquin, l'exèrcit [xinès] prendrà mesures, fins que s'assoleixi la reunificació completa del país", ha assegurat.

Wang també ha defensat que les maniobres són "legítimes i necessàries" per "reprimir l'arrogància de les forces secessionistes" i per "dissuadir la interferència i la intervenció de forces externes".


Advertiment de Pequín als Estats Units

"Forces externes" com els Estats Units, on el portaveu del Ministeri d'Exteriors xinès, Wang Wenbin, assegura que "algunes veus, sota el pretext de mantenir la pau i l'estabilitat a la regió, tracten d'utilitzar Taiwan per contenir la Xina". 

"Si els EUA volen de veritat mantenir la pau i l'estabilitat a l'estret de Taiwan [que separa l'illa de la Xina continental], s'haurien d'adherir inequívocament al principi d'una sola Xina i oposar-se al separatisme taiwanès", ha dit també Wang, abans d'afegir: "Tolerar i donar suport a l'independentisme taiwanès només condueix al desastre."

Un mariner taiwanès mirant cap a un vaixell xinès, aquest dijous (Reuters/Taiwan Defence Ministry)

En el mateix sentit que el portaveu militar, el portaveu d'Exteriors ha reblat: "La Xina es mantindrà indestructible en la determinació i voluntat de salvaguardar la seva sobirania i integritat territorial, i prendrà totes les mesures necessàries per esclafar decididament qualsevol complot independentista".

Com la majoria de països del món, els Estats Units no reconeixen Taiwan ni hi mantenen relacions diplomàtiques, però en són el principal proveïdor d'armes i els garants de la seva defensa.

Taiwan és, de fet, el principal motiu de fricció entre les dues superpotències.


Taipei no farà "cap concessió"

Les primeres maniobres intimidatòries de la Xina al voltant de Taiwan van ser l'agost del 2022, arran de la visita a l'illa de l'aleshores presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosy, que van sulfurar Pequín.

Ara fa un any, l'abril del 2023, la reacció es va repetir arran de la visita als Estats Units de Tsai Ing-wen, aleshores presidenta de Taiwan.

Condemnades enèrgicament pel govern taiwanès, que ja havia previst que tindrien lloc, aquestes maniobres no han alterat, però, la vida dels 23 milions de ciutadans de l'illa, habituats a veure naus de guerra xineses a prop de les costes.

"No farem cap concessió arran d'aquests exercicis militars xinesos, perquè això afectaria el desenvolupament de la democràcia a Taiwan", ha declarat Lin Chia-lung, ministre d'Exteriors taiwanès. 


Maniobres de menys intensitat

Les maniobres xineses han inclòs simulacres d'atacs amb míssils en què han participat una quarantena de caces de combat i bombarders i una trentena de vaixells; i també de l'assalt i la inspecció de vaixells civils.

No s'han limitat a l'estret de Taiwan sinó que han buscat assolir el "control total" d'àrees a l'oest de l'anomenada "primera cadena d'illes", expressió amb què es designa l'espai que transcorre des del Japó fins a Borneo, passant per Taiwan i les Filipines.

Caces F-16 taiwanesos patrullant, aquest dijous, durant les maniobres militars xineses (Reuters/Taiwan Defence Ministry)

Un portaveu de la 7a Flota dels Estats Units, desplegada a la regió, ha explicat que segueixen amb atenció "totes les activitats" i es prenen "molt seriosament" la responsabilitat de dissuadir qualsevol agressió.

Alguns analistes diplomàtics de la regió i també fonts del govern taiwanès han coincidit a assenyalar que les maniobres d'aquest dijous i divendres són d'una escala inferior a les del 2022. 

 

ARXIVAT A:
XinaTaiwan
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut