La venda milionària d'armament dels Estats Units a Taiwan agreuja la crisi amb la Xina
L'ajuda militar està valorada en 1.100 milions de dòlars

La venda milionària d'armament dels Estats Units a Taiwan agreuja la crisi amb la Xina

Faran arribar a l'illa armes defensives valorades en 1.100 milions, mentre que Pequín amenaça Washington amb represàlies si no atura l'operació

RedaccióActualitzat

Els Estats Units faran arribar a Taiwan ajuda militar per valor de mil cent milions de dòlars, un pas que fa més profundes les diferències amb la Xina, que reclama la sobirania de l'illa.

Es tracta d'armament defensiu per repel·lir atacs i reforçar el sistema de míssils i radars, segons ha informat un portaveu del Departament d'Estat. Són sobretot míssils destinats a interceptar altres míssils provinents de la Xina.


L'avís de la Xina

Pequín ja ha respost exigint a Washington que avorti l'operació o hi haurà represàlies.

El portaveu de l'ambaixada de la Xina a Washington, Liu Pengyu, ha advertit que això "posa en perill greu les relacions entre la Xina i els Estats Units i la pau i l'estabilitat a l'estret de Taiwan", i ha parlat de "contramesures legítimes i necessàries", segons com evolucioni la situació.

Taiwan ha estat històricament motiu d'enfrontament entre Washington i Pequín, però les relacions es van tensar al màxim amb la recent visita de Nancy Pelosi, la presidenta del Congrés nord-americà, a primers d'agost.

Nanci Pelosi a la seva visita a Taiwan, fa un mes
Nancy Pelosi a la seva visita a Taiwan fa un mes (Reuters/Ann Wang)

Arran d'aquesta visita, es van intensificar les maniobres navals de l'exèrcit xinès a l'estret de Taiwan.

També un grup naval nord-americà es va mostrar fa una setmana per l'estret de Formosa, en un gest simbòlic i de suport a l'illa.

"Estem proporcionant a Taiwan el que necessita per mantenir les seves capacitats d'autodefensa", ha dit Laura Rosenberger, la principal responsable de la Casa Blanca per a Taiwan i la Xina.

L'ajuda militar l'ha d'aprovar el Congrés dels Estats Units, però no es posa en dubte que serà només un tràmit perquè tant els demòcrates com els republicans defensen la sobirania de Taiwan.

Segons la Casa Blanca, aquesta ajuda respecta el principi d'una sola Xina, que Pequín imposa com a base per a les seves relacions internacionals i que entén com el reconeixement d'un únic govern xinès per part dels Estats Units, el de Pequín, deixant de banda les aspiracions d'independència de Taiwan.

ARXIVAT A:
Estats UnitsXina
Anar al contingut