José Manuel Durao Barroso durant una roda de premsa aquesta setmana. (Foto: EFE)
Barroso ha fet aquestes declaracions en una entrevista a la BBC. (Foto: EFE)
Brussel·les

La UE manté un silenci expectant a l'espera del resultat del referèndum escocès

A la Comissió Europea tenen instruccions clares de mantenir un silenci absolut, de no pronunciar-se per evitar qualsevol interferència

RedaccióActualitzat

La Unió Europea es manté a l'espera del resultat del referèndum a Escòcia amb el seu habitual mutisme. Des de fa setmanes hi ha instruccions clares a la Comissió Europea de mantenir un silenci absolut, de no pronunciar-se per evitar -segons diuen- qualsevol interferència.

La posició oficial de la CE la coneixem: una Escòcia independent sortiria de la Unió Europea i hauria de sol·licitar l'ingrés de bell nou.

Però més enllà d'aquest punt de partida inicial, la posició de l'alta institució europea s'ha quedat en aquest principi i no s'ha desenvolupat.

Un "sí" al referèndum obligaria a establir amb tots els passos com s'articularia aquesta separació d'un estat membre i la posterior possible entrada de nou com a nou estat, en una situació sense precedents.

Aquí hi ha la postura que indica la CE, que apunta que el nou estat hauria de seguir tot el procediment - llarg i farragós - de qualsevol estat candidat. En canvi, alguns experts opinen que seria possible un procediment accelerat per modificar els tractats. Tècnicament és aplicar l'article 48 del tractat, que requereix unanimitat dels estats, sí, però que és molt més ràpid i àgil.

Tot això s'hauria d'aclarir si guanya el "sí" a Escòcia.

Anar al contingut