Jamala, guanyadora d'Eurovisió 2016
Jamala, guanyadora d'Eurovisió 2016
Estocolm

La ucraïnesa Jamala, amb el tema "1944", guanya el festival d'Eurovisió 2016

La final de l'edició número 61 del festival d'Eurovisió s'ha celebrat aquesta nit al Globen Arena d'Estocolm a ritme de música "dance" i amb una explosió de llums i efectes visuals

RedaccióActualitzat

La ucraïnesa Jamala, amb el tema "1944", ha portat el seu país a guanyar aquest any el festival d'Eurovisió. Ha estat la cançó més votada, amb 534 vots, seguida de l'australiana, amb 511 vots, i de la russa, amb 491 vots.

Eurovisió no és només espectacle, també és en gran part política. I la victòria de Jamala també es pot interpretar en aquest sentit. La cançó que ha guanyat té una part de la lletra en llengua tàrtara de Crimea, una llengua minoritària al país.

I el significat de la cançó ha aconseguit indignar Rússia. Narra les deportacions de la població tàrtara en l'època de Stalin a la Unió Soviètica.

La cançó, en gran part en anglès, afirma coses com "Quan els estrangers vénen, entren a casa teva, us maten a tots i diuen: no som culpables". i "On és el teu cor? La humanitat s'alça. Us penseu que sou déus, però tothom mor. No t'empassis la meva ànima. La nostra ànima."

La intèrpret Susana Jamala Dinova, una jove tàrtara que va ser escollida per un jurat durant una gran gala celebrada a la televisió ucraïnesa.

L'any passat, Ucraïna ja no va poder participar en el festival per la guerra entre els prooccidentals i els prorussos a l'est del país. 

Durant l'actuació, els presentadors del canal estatal rus que van retransmetre la gala van fer una interpretació molt particular de la cançó ucraïnesa. Van assegurar que a Europa es vinculava amb la crisi dels refugiats.

El cas és que Rússia, amb un tema molt més informal, figurava com a favorita en les apostes. Va ser la peça més votada pels espectadors. Però els jurats de cada país van decantar la balança cap a Ucraïna, en unes votacions que moltes veus a Rússia consideren polititzades.

La política es barreja sovint amb el festival fins al punt que hi ha hagut cançons vetades. El 2009, Rússia va acoseguir que es retirés una cançó de Geòrgia que feia un joc de paraules amb el nom de Putin ("We don't wanna put in"). 

El 2007, Rússia ja es va queixar d'una canço ucraïnesa que deia "Dancing lasha tumbai" perquè "lasha tumbai" s'assemblava molt a "Rússia goodbye". Llavors no van retirar el tema.

Espanya, al lloc 22

La final de l'edició número 61 del festival d'Eurovisió s'ha celebrat al Globen Arena d'Estocolm a ritme de música "dance" i amb una explosió de llums i efectes visuals que ha acompanyat els participants, en una gala en què Rússia, Austràlia i Ucraïna sortien com a favorites.

La belga Laura Tesoro ha estat la primera a actuar en una final en què han intervingut 26 països i en què l'espanyola Barei, amb la cançó "Say Yay!", ha actuat al lloc dinovè, el mateix que Pastora Soler l'any 2012, i Ruth Lorenzo el 2014. Totes dues van obtenir la desena plaça, la millor posició d'Espanya en els últims anys. Però Barei no ha tingut sort en la seva actuació i, aquest any, Espanya ha quedat al lloc 22.

És la tercera vegada que Estocolm acull una final del popular festival, que aquest any ha estrenat diverses novetats. A la capital sueca s'ha utilitzat un nou sistema de votació per mantenir el suspens sobre el guanyador: el resultat del "televot", que amb el del jurat constitueix a parts iguals la qualificació final, cosa que no s'ha divulgat fins al final i de menys a més.

El vot dels jurats dels 46 països que han competit aquest any va ser emès durant l'assaig general d'aquest divendres al vespre, tot i que es va mantenir en secret fins que van acabar les actuacions de dissabte.

La gala ha tingut altres al·licients, com l'actuació del cantant nord-americà Justin Timberlake, ja que aquest any s'ha retransmès per primera vegada en directe als EUA, i s'espera superar els prop de 200 milions d'audiència aconseguits el 2015 a Viena, quan va guanyar el suec Mans Zelmerlöw amb "Heroes".

ARXIVAT A:
Festival d'Eurovisió
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut