Washington

La Terra viu la tempesta solar més intensa dels últims cinc anys

La tempesta solar que aquest dijous assolirà la seva màxima intensitat podria afectar xarxes elèctriques, rutes d'avions i sistemes espacials de navegació per satèl·lit. La tempesta arriba després de dues flamarades solars que ja han apagat ràdios i desviat avions en alguns llocs del planeta. Es tracta d'un núvol carregat de partícules expulsades del Sol. Aquesta situació obligarà a que els avions hagin d'evitar trajectòries sobre els pols nord i sud. També funcionarien amb dificultat els GPS d'alta precisió tot i que els d'ús més quotidià, com els dels cotxes, funcionarien correctament. El fenomen intensificarà les aurores boreals.

RedaccióActualitzat
Dues enormes flamarades solars van prorrompre en l'espai dimarts passat, segons va detectar l'Observatori de Relacions Terrestres (STEREO) i l'Observatori Solar i Heliosfèric (SOHO), les dues principals missions de la NASA que estudien el Sol

La primera, que ha estat catalogada com la major d'aquest cicle d'activitat solar i la segona més gran detectada des del 2006, viatja a més de 2.000 quilòmetres per segon mentre que la segona, una mica més lenta, a uns 1.770 quilòmetres per segon.

El Sol passa per cicles regulars d'activitat i cada 11 anys aproximadament es produeix un pic màxim en l'activitat en què solen produir tempestes que de vegades deformen i fins i tot travessen el camp magnètic de la Terra.

Els experts calculen que l'efecte de la tempesta solar es podria estendre durant tres dies i que tindrà especial impacte en les pròximes 24 hores.

Tot i l'alarma gene4rada, Valentín Martínez Pillet, investigador de l'Institut Astrofísic de Canàries (IAC), ha subratllat que "el sol no està canviant ni fent res que no faci sempre. Els que hem canviat som nosaltres que cada vegada tenim més tecnologia susceptible de veure's afectada i fallar per aquestes tempestes solars". "El Sol se segueix comportant igual que en els últims 3.000 milions d'anys".
Anar al contingut