Moscou

La tensió entre Geòrgia i Rússia podria augmentar després que Gazprom ha decidit apujar el preu del gas a l'exrepública soviètica

El monopoli rus de gas Gazprom ha anunciat els seus plans per duplicar el preu del carburant que subministrarà a Geòrgia a partir de l'any que ve. La tarifa que proposa és de 230 dòlars per 1.000 metres cúbics, en lloc dels 110 dòlars d'ara. Gazprom ha enviat la mesura al govern de Tbilisi, que ara haurà de respondre. En els pròxims mesos Gazprom preveu subministrar a Geòrgia uns 2.000 milions de metres cúbics de carburant, que cobreixen pràcticament el 100% de les necessitats de gas georgianes. Aquesta proposta podria atiar encara més la tensió entre Rússia i Geòrgia, que estan immerses en un autèntic conflicte diplomàtic.

Actualitzat

Gazprom vol apujar més del doble el preu del gas natural que ven a Geòrgia, en un moment marcat per les tensions entre el govern de l'antiga república soviètica i les autoritats de Moscou. Gazprom, a la qual s'acusa d'haver actuat d'acord amb les directrius del Kremlin, ha explicat que vendrà el gas rus a Tbilisi a 230 dòlars cada 1.000 metres cúbics, més del doble dels 110 dòlars d'ara. Segons experts econòmics, la tarifa serà la més elevada entre les fixades pels països de la postsoviètica Comunitat d'Estats Independents, i fins i tot és comparable als preus europeus. En els pròxims mesos el gegant rus del gas té previst subministrar a Geòrgia uns 2.000 milions de metres cúbics de carburant, que cobreixen pràcticament el 100% de les necessitats de gas georgianes.

El gegant rus de gas ha enviat aquesta proposta al govern georgià, que ara haurà de respondre. Tblisi va acusar la setmana passada Rússia d'adoptar sancions desproporcionades i va recordar que la posició del seu país en els conflictes regionals entre els dos estats és pacífica.

Rússia i Geòrgia, immerses en un autèntic conflicte diplomàtic

Les tensions entre els dos països van augmentar després que Geòrgia va detenir al setembre quatre suposats espies russos. Moscou va respondre a l'arrest amb el bloqueig dels serveis postals i la xarxa de transports amb Geòrgia, així com amb mesures restrictives sobre els emigrants georgians a Rússia, les remeses dels quals són una important font d'ingressos per a l'antiga república soviètica.

L'anunci d'aquest dijous sembla que s'inscriu en l'estratègia de línia dura del govern rus en les seves disputes amb les repúbliques veïnes, i recorda la decisió de Moscou de tallar el subministrament de gas a Ucraïna el desembre del 2005 i renegociar les tarifes de distribució.

El ministre d'Exteriors georgià, Gela Bezhuaixvili, va visitar fa poc Moscou en un intent d'alleujar les tensions amb el govern rus. La designació el 2004 de Mikhaïl Saakaixvili com a president de Geòrgia va complicar les relacions amb Moscou pel perfil occidentalitzat del nou mandatari, que ha expressat el desig d'ingressar a l'OTAN el 2008 i d'allunyar-se de la influència russa.

Anar al contingut