Barcelona

La societat civil catalana reacciona a la remodelació del govern de Zapatero

El nomenament dels nous ministres ha provocat reaccions de tot tipus a la societat civil. La ministra que està aixecant més polseguera és la de Cultura, Ángeles González-Sinde, que és una ferma detractora de les descàrregues P2P i defensora del control dels continguts protegits per drets d'autor. L'Associació d'Internautes ho considera una "provocació de Zapatero" i a internet ja se la tracta com a persona no grata. Aquesta posició és completament oposada a la de la Societat General d'Autors i Editors, que ha qualificat el nomenament d'"excel·lent". Tampoc acaba de fer el pes la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, si més no dins del sector mèdic, perquè considera que no té experiència en aquesta matèria.

Actualitzat
El discurs d'Ángeles González-Sinde durant la gala dels Goya va ser molt criticat a internet. L'ara ministra de Cultura va dir que calia "lluitar per fomentar la venda i el lloguer de pel·lícules per internet de manera justa, còmoda i avantatjosa per a l'usuari. Hi ha milers de llocs de treball en joc", i es va negar a acceptar que "els que proporcionem continguts a la xarxa hi sortim perdent" a favor de les operadores d'ADSL.

Aquesta és la posició de la ministra respecte a les descàrregues P2P, per tant, el seu nomenament com a ministra de Cultura ha caigut com una galleda d'aigua freda entre els activistes de l'intercanvi d'arxius a través de la xarxa. La Societat General d'Autors i Editors, en canvi, està més que satisfeta i creu que la nova ministra "segur que promourà la creació i els creadors i defensarà els drets d'autor".

Sanitat i Universitats

Els metges catalans recelen de la inexperiència de Trinidad Jiménez, la nova ministra de Sanitat. En declaracions a Catalunya Ràdio, el secretari general del Sindicat Metges de Catalunya, Antonio Gallego, ha alertat que el fet que el nou ministeri també aplegui Polítiques Socials pugui limitar-ne els recursos econòmics. En aquest sentit, Gallego ha reclamat un tracte més bo per a Catalunya perquè "és una gran receptora de malalts de totes les autonomies".

El sector universitari ha rebut amb els braços oberts el nomenament del nou ministre d'Educació i Universitats, Ángel Gabilondo. El president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques, Josep Joan Moreso, ha explicat a Catalunya Ràdio que Gabilondo sempre ha tingut molta sensibilitat cap al sistema universitari català. De tota manera, ha lamentat que amb la nova reestructuració s'hagin separat les àrees de Recerca i Universitats.

Economia

Les patronals Foment del Treball, Cecot i Pimec donen una oportunitat a Elena Salgado com a ministra d'Economia. El president de Cepime i vicepresident de Foment del Treball, Eusebi Cima, ha reconegut que "Solbes va ser un gran ministre durant l'etapa anterior i el principi d'aquesta, però últimament feia la sensació que estava cansat", i ha afegit que "possiblement no ha trobat dins del mateix govern el consens que calia per tirar endavant algunes reformes".

El president de la Cecot, Antoni Abat, considera que si Salgado "sap mantenir una línia em semblarà prou interessant", mentre que el president de Pimec, Josep González, ha assenyalat que aquest govern "té un perfil més polític que tècnic" i ha recordat que la seva missió serà prendre decisions econòmiques. González ha afirmat que hi ha temes importants per desencallar, com ara el finançament i certes infraestructures.
Anar al contingut