La setena onada de la covid frega el pic i la majoria d'hospitalitzacions no són greus

La Societat Espanyola d'Epidemiologia recomana posar-se la mascareta en espais interiors amb molta gent i aïllar-se en cas de ser positiu, malgrat no tenir símptomes

RedaccióActualitzat

Els positius de covid continuen a l'alça a Catalunya, però ja es veuen signes d'estabilització que fan pensar que el pic de la setena onada és a tocar.

Així ho apunta, entre altres, la investigadora del Grup de Recerca en Biologia Computacional de la UPC, el BIOCOMSCClara Prats. En declaracions al Planta Baixa de TV3, assegura que encara no podem cantar victòria, però que anem en la bona direcció i les prediccions són bastant optimistes.

"Primer hem de veure que es frena la pujada i això ja ha passat", explica. "Després s'haurà d'entrar en la baixada" i això, afegeix Prats, pot no ser immediat. Així, ha posat l'exemple de Portugal que, segons ha dit, "van estar tres setmanes en carena fins a fer la baixada".


Augmenten les hospitalitzacions

Quan les variants de l'òmicron BA4 i BA5 ja representen més del 60% dels contagis, l'última setmana s'han registrat 38.273 casos als centres d'atenció primària, que són 5.038 més que en l'anterior. Ara bé, veníem d'un augment de 7.850 casos en set dies.

En tot cas, l'increment de contagis es nota als hospitals. Entre el 27 de juny i el 3 de juliol, Salut ha declarat 377 ingressats més amb Covid-19, xifra que suposa un total de 2.139 hospitalitzats. La majoria, 1.667, són persones més grans de seixanta anys.

Ara hi ha 51 persones en estat crític per covid, que són 5 crítics més que fa una setmana. A més, segons les dades publicades aquest dimarts per Salut, hi ha hagut 41 morts en els últims set dies, 39 dels quals majors de 60 anys. La setmana anterior, en van ser 107.

 

A l'Hospital Vall d'Hebron, dels 143 malalts positius de covid, només 6 pateixen una pneumònia greu. Són sobretot persones immunodeprimides, bé per l'edat o bé per malalties prèvies que el virus descompensa. Ho ha explicat a TV3 Antoni Roman, director assistencial de l'hospital:

"Pel comportament que té i pel nombre baixíssim de pneumònies que tenim a l'hospital, tot fa pensar que tindrà un comportament no amb elevada mortalitat. Des de l'hospital no puc dir que el virus està comportant mortalitat tremebunda, no és així."

Com que la gran majoria de casos de covid són lleus, el DCepartament de Salut no es planteja noves restriccions. El conseller Josep Maria Argimon considera que, malgrat que és cert que hi ha molta infecció, "també hi ha una gravetat que no és la de fa un any ni la de fa dos anys. I això vol dir que anem normalitzant el virus."

Els epidemiòlegs, partidaris dels aïllaments

Malgrat això, la Societat Espanyola d'Epidemiologia s'ha mostrat partidària que les persones positives de covid s'aïllin encara que no tinguin símptomes o que aquests siguin lleus; que avisin els seus contactes estrets i que extremin les precaucions amb els convivents a casa.

També recomanen que, en cas de treballar, s'opti pel teletreball si s'és positiu o que es demani la baixa laboral.

En un comunicat, els epidemiòlegs fan una crida a la responsabilitat de tots els ciutadans i les autoritats sanitàries per protegir especialment els més vulnerables.

"La pandèmia encara no s'ha acabat i que la responsabilitat individual és l'eina fonamental per evitar contagis i que gaudim d'un estiu tranquil."

Insisteixen que no s'ha d'abaixar la guàrdia i aconsellen gaudir de l'aire lliure i posar-se la mascareta en espais interiors concorreguts, sobretot les persones vulnerables. També recorden que cal fer-ho en cas d'estar amb aquestes persones.

 

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus Covid-19Òmicron
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut