Madrid

La ministra de Foment anuncia que l'administració avançarà les indemnitzacions als afectats pel col·lapse del Prat

La ministra de Foment, Magdalena Álvarez, ha anunciat que l'administració avançarà les indemnitzacions als afectats pel col·lapse del Prat. La ministra ha dit que el govern subrogarà les accions legals dels usuaris perjudicats a través d'un decret llei i aquells que vulguin acollir-se a aquesta via rebran una compensació a compte del que després hagin de pagar les companyies. En la compareixença que Àlvarez ha fet davant la comissió de Foment i Habitatge del Congrés ha defensat l'actuació del govern el dia 28 de juliol argumentant que la vaga salvatge era imprevisible.

Actualitzat

La ministra de Foment ha afegit que s'ha obert un expedient per identificar els responsables dels fets i un expedient sancionador contra Iberia per infracció molt greu. Aquesta sanció pot arribar a ser d'un màxim de 4 milions d'euros. L'administració de l'Estat també es personarà en la causa judicial per segrest que ha obert un jutjat del Prat i es modificarà la llei de Seguretat Àeria per augmentar la capacitat sancionadora del govern. Foment ha rebut fins ara més de 8.000 reclamacions dels usuaris afectats. A aquestes caldria afegir les reclamacions presentades directament a les companyies aèries, agències i altres organismes.

Magdalena Álvarez ha defensat l'actuació del govern afirmant que, tal com van afirmar els sindicats el conflicte va ser una reacció espontània difícil de preveure. La ministra ha qualificat els incidents d'"incomprensibles, inesperats i excepcionals", perquè ja s'havia firmat un conveni del sector que garantia els llocs de treball i les condicions laborals dels treballadors. Álvarez ha afegit que els sindicats estaven perfectament informats de les condicions de concessió del servei d'assistència en terra del Prat. La ministra ha fet un toc d'atenció a Iberia i als seus treballadors perquè no es tornin a produir incidents com l'ocorregut a l'aeroport de Barcelona, per "falta de comunicació entre les parts" i ha transmès la "ferma voluntat" del Govern perquè no es repeteixin.

Situació caòtica

La ministra de Foment ha afirmat que el conflicte laboral va obligar a tancar el Prat però no es va posar en perill la seguretat del trànsit aeri. Álvarez ha descrit la situació en què va quedar l'aeroport, amb destrosses a les instal·lacions, pistes bloquejades per objectes, material d'operacions i vehicles inutilitzats perquè no es poguessin retirar. Els treballadors d'Iberia van retenir 99 aeronaus, 11 de les quals ja tenien els passatgers a bord. En les terminals de l'aeroport hi havia de 20.000 a 30.000 persones esperant embarcar, i a totes les insta·lacions van quedar 20.000 maletes abandonades. Ha descrit també com en algun moment van haver d'intervenir les forces de seguretat per evitar emfrontaments entre treballadors i passatgers.

Canviar l'actitud dels treballadors

L'actuació del Foment va ser, segons la ministra, en primer lloc atendre els passatgers. Després es va intentar posar en funcionament l'aeroport aconseguint un canvi d'actitud dels treballadors. Àlvarez ha dit que això va ser fonamental, perquè no hi ha especialistes que els puguin substituir de manera immediata.  La ministra ha afegit que després d'això es va aconseguir normalitzar la situació en un temps rècord, com demostra el fet que la mateixa nit del dia 28 ja van fer-se 55 operacions de vol i el 29 quasi es va arribar al nombre d'operacions previstes. També ha volgut aclarir que tant els màxims responsables d'Aena i d'Iberia com del Ministeri van estar al peru del canó per negociar amb els treballadors i per coordinar les operacions de recuperació de l'activitat.

Abans de referir-se directament al col·lapse la ministra de Foment ha volgut deixar clar que l'aeroport del Prat és una peça fonamental del sistema de transports espanyol i que les inversions que s'estan fent són equiparables a les de Barajas.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut