La Marató bat el rècord històric: Més de 10 milions per lluitar contra el càncer

"La investigació dona vida" és la cinquena edició que es dedica a aquesta malaltia

RedaccióActualitzat

10.715.430. Rècord històric. La 27a edició de La Marató, dedicada a la recerca contra el càncer, una malaltia que és la primera causa de mort a Catalunya entre els homes i la segona entre les dones.

Sota el lema "La investigacio dona vida" TV3 i Catalunya Ràdio han dedicat quinze hores d'emissió a la jornada solidària, una gran festa, amb un programa que ha combinat la sensibilització, l'entreteniment i la divulgació.

Poc abans de les dues de la matinada, el marcador s'ha actualitzat per darrer cop i ha superat els 10 milions que la Marató va recaptar el 2012 al final del programa. Llavors també estava dedicada al càncer i va acabar recaptant més de 12 milions d'euros.

Aquest és el moment en què s'ha actualitzat el marcador:


Les donacions continuen obertes

El programa ha acabat, però els donatius encara poden continuar arribant per internet, per transferència bancària i per altres mètodes de pagament.

 

El programa el Suplement de Catalunya Ràdio amb Roger Escapa ha posat en marxa aquesta edició a les 8h del matí. Ha parlat amb el doctor Manel Esteller i amb Joan Manel Serrat.

El doctor Manel Esteller, director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer, ha explicat que només un 10% dels càncers són per causes hereditàries.

El miler de telèfons que han sonat a les quatre seus de Catalunya: la Fira de Barcelona, el Palau de Congressos de Girona, la Universitat de Lleida i el port de Tarragona, els han atès 3.400 voluntaris.

Al llarg de tot l'any, La Marató mobilitza més de tres milions i mig de persones.

La intenció és recaptar fons per avançar en les noves línies de recerca que, amb prou finançament, poden donar moltes sorpreses en la lluita contra la malaltia.

És la vint-i-setena edició i, per quarta vegada, es dedica al càncer, una de les malalties que causa més estralls. La programació, presentada per Gemma Nierga i Ramon Gener, a TV3, i per Roger Escapa, a Catalunya Ràdio, ha analitzat tant la situació actual de la lluita contra la malaltia, com les principals línies de recerca dels últims anys.


Lluita contra el càncer

40.000 persones reben cada any un diagnòstic de càncer a Catalunya, 23.000 homes i 16.000 dones. La malaltia causa a casa nostra 18.000 morts cada any, però gràcies a la recerca, la meitat dels afectats sobreviuen al cap de 5 anys.

 

Notícia relacionada: 4.500 dones són diagnosticades de càncer de mama cada any a Catalunya

 

Per millorar el diagnòstic i els tractaments, s'ha d'anar als orígens de la malaltia. L'estudi del genoma humà és una de les línies de recerca més avançades i esperançadores contra el càncer. El director de Recerca de l'Hospital Clínic, Elías Campo explica que desxifrar el genoma és important un cop diagnosticat el tumor:

 

Entre les noves línies d'investigació destaca la immunoteràpia, que activa les defenses de l'organisme contra els tumors i que, fins i tot, evita la malaltia al llarg de la vida.

 

Els últims anys també s'ha avançat molt en la prevenció i en el diagnòstic del càncer amb mètodes poc invasius com la biòpsia líquida, i també en els tractaments de precisió, com la cirurgia robòtica o la tècnica del gangli sentinella.

I s'han emprès recerques encara més imaginatives que intenten destruir els tumors gairebé cèl·lula per cèl·lula.  

 

I també els últims 5 anys la bioinformàtica i el Big Data s'han afegit a la lluita contra el càncer utilitzant el creuament de dades de milions de pacients per obtenir informació que permeti millorar les teràpies actuals.

Són línies de recerca que amb prou finançament els pròxims anys poden donar moltes sorpreses en la lluita contra el càncer.


Cantants, actors i humoristes també hi han participat

Durant les 15 hores que ha durat La Marató, el programa ha tingut diverses actuacions.

Moltes d'elles musicals, com la de Marina Prades acompanyada per la Coral Sant Jordi de Barcelona, BuhosDoctor Prats, que s'han intercanviat algunes cançons, Alfred García, que ha interpretat "Por si te hace falta", o Blaumut, que, tot i haver fet una pausa, no podien faltar a La Marató.

 

També si han sumat el Màgic Andreu, els actors del programa Polònia, Àngel LlàcerIvan Lavanda i Manu Guix interpretant un fragment de l'espectacle musical "La jaula de las locas" i els mítics Tricicle.

ARXIVAT A:
La MaratóCàncerCiènciaSalut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut