Primera foto dels dirigents independentistes empresonats a Lledoners, el desembre del 2018
Primera foto dels dirigents independentistes empresonats a Lledoners, el desembre del 2018 (ACN)

La jutgessa tomba els recursos dels presos sobiranistes i manté suspès el tercer grau

De moment, els set dirigents independentistes no podran sortir de Lledoners en règim obert ni, tampoc, per treballar en virtut de l'article 100.2

Actualitzat

La titular del jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya ha rebutjat els recursos presentats pels líders independentistes empresonats contra la providència del 28 de juliol que els suspenia l'aplicació del tercer grau.

Per tant, es manté la suspensió del règim de semillibertat d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull a l'espera que la jutgessa acabi de resoldre el recurs de la Fiscalia, que preveu enllestir "en els propers dies" pel "caràcter preferent i urgent" del cas.

 

De moment, els set dirigents sobiranistes empresonats no podran sortir de Lledoners en règim obert ni, tampoc, per treballar en virtut de l'article 100.2 del reglament penitenciari, que se'ls va aplicar a principis d'any, quan tenien el segon grau.

En cada un dels set escrits, la magistrada apunta que no vol "prejutjar ni entrar a conèixer el fons de l'assumpte principal" i també exposa que, en l'àmbit de la vigilància penitenciària, hi ha un "buit legal que comporta dificultat i complexitat per al dia a dia".

 

Rull, Romeva, Forn, Cuixart, Junqueras i Turull en tornar a Lledoners el 28 de juliol passat, el dia que se'ls va suspendre el tercer grau (ACN / Estefania Escolà)

 

La jutgessa argumenta que, en el cas dels líders independentistes, els havia de suspendre el tercer grau per no contrardir la interlocutòria del Tribunal Suprem del 22 de juliol.

"Fer el contrari aniria contra tota congruència i contra el més simple sentit comú."

La nova doctrina de l'alt tribunal fixa que l'última paraula sobre el règim penitenciari dels condemnats no la tindran les Audiències Provincials, sinó el tribunal sentenciador. Per tant, les defenses dels presos del procés hauran de dirigir-se a la Sala Penal del Suprem si decideixen recórrer aquesta decisió.

 

Als nou presos independentistes condemnats pel Tribunal Suprem en el judici del procés se'ls va concedir el tercer grau penitenciari el 14 de juliol passat. Dues setmanes després, aquest tercer grau es va suspendre a Junqueras, Forn, Romeva, Sànchez i Cuixart i, l'endemà, també a Rull i Turull.

Mentrestant, Dolors Bassa i Carme Forcadell continuen amb el tercer grau perquè el jutjat de vigilància penitenciària número 1 de Barcelona, a qui correspon revisar la seva situació, va rebutjar-ne la suspensió cautelar.

ARXIVAT A:
JudicialJudici procésGovern empresonatOriol JunquerasJordi CuixartJordi SànchezJoaquim FornJosep RullJordi TurullRaül Romeva
Anar al contingut