El Suprem tomba el 100.2 de Forcadell i obre la porta a suspendre el de la resta de presos
Carme Forcadell a l'exterior de la presó de Mas d'Enric, abans de ser traslladada a Wad-Ras (ACN)

El Suprem tomba el 100.2 de Forcadell i obre la porta a suspendre el de la resta de presos

L'alt tribunal justifica la revocació del permís de Forcadell per "injustificat i desconnectat amb la reinserció"

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha revocat l'aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari a Carme Forcadell després de declarar-se competent per fer-ho.

La interlocutòria feta pública aquest dijous, escrita pel jutge Manuel Marchena, considera que les sortides de l'expresidenta del Parlament a fer tasques de voluntariat i tenir cura de familiars són injustificades i sense connexió amb la condemna i la reinserció.

Més enllà del cas Forcadell, però, la decisió del Suprem té efectes sobre la resta de presos de procés, perquè l'alt tribunal es considera competent per decidir sobre la concessió del 100.2 i, per tant, si la Fiscalia presenta recurs al Suprem, l'aplicació d'aquest article del reglament queda suspesa a l'instant, a l'espera de la resolució del tribunal.

La Fiscalia va presentar recurs contra el 100.2 dels presos independentistes fa dues setmanes, el 7 de juliol, perquè entén que es tracta d'un tercer grau encobert.

Això malgrat que la llei estableix que el tribunal que sentencia no ha de decidir sobre els permisos i l'aplicació del reglament penitenciari, sinó només sobre la classificació en graus dels presos. Un criteri no compartit per la Fiscalia, que volia que la sala presidida per Manuel Marchena decidís sobre qui ha de ser competent.

Forcadell ha fet referència a aquesta qüestió, precisament, en la seva reacció a la interlocutòria del Suprem que revoca el seu 100.2.

 

 

La via a la revisió del 100.2 per part del Suprem la va obrir el jutge de vigilància penitenciària de Lleida quan va remetre a l'alt tribunal la resolució per la qual autoritzava el 100.2 a Forcadell. 

Aquesta és una decisió polèmica, perquè el jutge va adreçar-se al Suprem el 23 de juny, vuit dies després que Forcadell fos traslladada a la presió de dones de Wad-Ras, a Barcelona, fet que posaria fi a la competència d'aquest jutge sobre la seva situació penitenciària, en quedar fora del seu àmbit territorial.

Abans, fins al 15 de juny, Forcadell era a la presó de Mas d'Enric, al Catllar, sobre la qual el jutge de Lleida sí que tenia competència. 

Carme Forcadell està condemnada a 11 anys i mig de presó pel delicte de sedició, en considerar el Tribunal Suprem que va tenir un "paper decisiu" en la creació d'una "legalitat paral·lela" des de "la seva privilegiada posició de presidenta del Parlament.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reaccionat a la decisió del Suprem fent una crida a la unitat independentista.

 

 

La decisió del Tribunal Suprem de revocar el 100.2 de Forcadell no afecta l'aplicació del tercer grau penitenciari que ella i la resta de presos tenen concedit des de la setmana passada per la Secretaria de Mesures Penals del Departament de Justícia, a petició de les juntes de tractament de les respectives presons.

Marisa Díaz, advocada de Forcadell, ha defensat que el Suprem no té competència per revocar el 100.2 i ha afegit que, de tota manera, la resolució no té conseqüències pràctiques, perquè amb l'entrada en vigor del tercer grau fa referència a una situació superada.


L'Audiència de Barcelona s'inhibeix en favor del Suprem

La resolució del Tribunal Suprem d'aquest dijous ja ha tingut una primera conseqüència judicial: l'Audiència de Barcelona ha enviat a l'alt tribunal els recursos de la Fiscalia contra el 100.2 de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, i Joaquim Forn.

La secció 21 de l'Audiència, fins ara competent en matèria de recursos de dret penitenciari, ha seguit l'argumentació de la secció segona del Suprem. 

Per aquest motiu, ha deixat sense efecte l'assenyalament per deliberar i votar sobre els recursos que la Fiscalia havia presentat contra la decisió de concedir el 100.2 al president 'Òmnium Cultural, l'expresident de l'ANC i l'exconseller d'Interior. 
 

El Tribunal Suprem denega i revoca l'aplicació a Carme Forcadell de l'article 100.2 by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
Govern empresonatJudici procésProcés catalàCarme Forcadell
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut