La justícia permet als Franco quedar-se els mobles del Pazo de Meirás
El Pazo de Meirás va tornar a l'Estat a finals del 2020 (Europa Press)
La Corunya

La justícia ordena tornar als Franco els mobles del Pazo de Meirás

L'Audiència de la Corunya obliga a indemnitzar els hereus del dictador i a tornar-los vaixelles, quadres i altres béns

La justícia ha donat la raó a la família Franco en el litigi sobre el mobiliari del Pazo de Meirás.

L'Audiència de la Corunya ha resolt que l'Estat no n'és el dipositari, perquè diu que l'administració va reclamar el dret de propietat, però que això no inclou els mobles i altres béns, com vaixelles, catifes o quadres. "No procedeix la discussió sobre a qui pertany el mobiliari, perquè l'Administració no la va reclamar en la demanda inicial", sinó que només es va centrar en la finca.

També obliga a indemnitzar els hereus del dictador pels danys ocasionats.

La decisió tomba la del jutjat de primera instància número 1, que ordenava dipositar a l'Estat tots els mobles i accessoris de la residència. No admet recurs, però la sentència deixa la porta oberta a una nova demanda de l'Estat per la titularitat dels mobles.

L'Advocacia de l'Estat estudia accions

El delegat del govern espanyol a Galícia, José Miñones, ha explicat que l'Advocacia de l'Estat estudia la sentència per veure quines accions emprèn. "L'objectiu és defensar que els mobles entenem que pertanyen a l'Estat", ha afirmat. També el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha considerat que "paga la pena escatir" a qui corresponen.

La justícia permet als Franco quedar-se els mobles del Pazo de Meirás
Acte del BNG a les portes del Pazo de Meirás el dia del lliurament de claus (Europa Press)

 

Per la seva part, l'alcalde de Sada, el municipi on hi ha la finca, ha considerat que la decisió de l'Audiència "no té cap ni peus" i ha instat la Xunta a moure's per impedir la retirada dels mobles.

Els hereus del dictador s'han mostrat satisfets per la sentència. "S'ha fet justícia", ha afirmat l'advocat que els representa, Luis Felipe Utrera-Molina.

La família Franco s'havia obert a permetre que els mobles es quedessin al Pazo amb "mitjançant un acord raonable, encara que fos a un preu simbòlic".

Retornat a l'Estat després de 82 anys

Després de més de vuit dècades en mans de la família Franco, el Pazo de Meirás va passar a mans de l'Estat a finals de 2020.

El 10 de desembre es va fer el lliurament de claus, un cop els tècnics de la Xunta van comprovar que els béns inventariats eren a l'interior.

Eren en total 697 objectes, incloses peces artístiques i estris domèstics. Entre aquestes peces hi ha dues escultures dels profetes Abraham i Isaac, declarats béns d'interès cultural i que reclama per via judicial l'Ajuntament de Santiago.

ARXIVAT A:
FranquismeJudicialGalíciaMemòria històrica
Anar al contingut