Vista llunyana del Pazo de Meirás, la finca on estiuejava el dictador Francisco Franco (EFE / Cabalar)
Vista llunyana del Pazo de Meirás, la finca on estiuejava el dictador Francisco Franco (EFE / Cabalar)

La jutge impedeix a la família Franco endur-se res del Pazo de Meirás

El BNG va denunciar aquest cap de setmana que una cinquantena de camions estaven buidant la finca de tapissos, llibres i quadres

AgènciesActualitzat

Els hereus del dictador Francisco Franco no podran endur-se res del Pazo de Meirás fins que no es faci un inventari complet dels béns que conté. El jutjat de primera instància número 1 de la Corunya prohibeix "traslladar o retirar" res de la finca on estiuejava la família Franco.

La magistrada estima la petició de l'Estat d'establir mesures cautelars, amb la finalitat de "preservar la integritat" del Pazo de Meirás abans que el 10 de desembre s'executi provisionalment la sentència que declara que la finca és pública i la família Franco procedeixi a la seva entrega de forma voluntària.

El Pazo de Meirás va ser declarat Bé d'Interès Cultural (BIC) l'any 2008, per la qual cosa la jutgessa assenyala que té "una protecció integral" que "s'estén a tots els seus elements i components".

 

Inventari a partir de dimecres 

L'Estat assegura que la "immediata" realització d'un inventari és "necessària" a causa de la "celeritat amb què els demandants pretenen procedir al buidatge del Pazo de Meirás" i al "risc" que un edifici "amb les seves especials característiques i nivell de protecció es buidi sense cap tipus de constància dels béns que hi ha a l'interior".

L'inventari, que començarà aquest dimecres, abraçarà la totalitat dels béns existents, tant a l'interior com a l'exterior de l'immoble. Per garantir el compliment de la resolució, el jutjat ha requerit a la Guàrdia Civil que estableixi un dispositiu de vigilància a la finca.

 

La façana del Pazo de Meirás, al municipi de Sada, a La Corunya
La façana del Pazo de Meirás, al municipi de Sada, a la Corunya

 

Aquest cap de setmana, el BNG ha denunciat que una cinquantena de camions estaven buidant el casalot de tapissos, llibres i quadres.

 

 

Els nacionalistes gallecs temen que desapareguin dues de les peces més preuades del Pazo: les escultures sostretes del pòrtic de la Glòria de la catedral de Santiago.

El jutjat també ha acceptat la sol·licitud de la Xunta de personar-se en l'incident obert arran de la petició de mesura cautelar. El govern gallec assegura que es veu "en l'obligació d'instar les mesures necessàries per a l'adequada protecció del Bé d'Interès Cultural, amb la finalitat d'impedir, fins aquest dia, qualsevol actuació dels executats que suposi un risc per a la conservació i manteniment del bé en la seva integritat".

 

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Francisco FrancoJudicial
Anar al contingut