L'advocada de l'Estat, Consuelo Castro Rey, entrega la clau del Pazo de Meirás a la subsecretària d'Hisenda, María del Pilar Paneque …
L'advocada de l'Estat, Consuelo Castro Rey, entrega la clau del Pazo de Meirás a la subsecretària d'Hisenda, María del Pilar Paneque Sosa (EFE / Cabalar)

La família Franco lliura les claus del Pazo de Meirás a l'Estat per ordre judicial

Cap representant dels hereus del dictador ha anat a l'acte formal d'entrega de l'immoble

Actualitzat

El Pazo de Meirás ja forma part del patrimoni de l'Estat. Obligada per la justícia, la família de Francisco Franco ha entregat les claus de l'immoble, 82 anys després d'haver-se'n apropiat, en compliment de la sentència del 2 de setembre.

L'advocada general de l'Estat, Consuelo Castro Rey, ha fet entrega de l'immoble en representació del jutjat de primera instància número 1 de la Corunya. Poc després, s'ha fet l'acte formal d'entrega del Pazo de Meirás, sense la presència de cap membre de la família Franco. "N'hi havia prou que entreguessin les claus", ha dit Castro Rey.

L'advocada general ha entregat simbòlicament les claus a una representant de Patrimoni de l'Estat que, a l'espera que es resolguin els recursos presentats, es fa càrrec des d'aquest dijous d'una propietat que el dictador va assumir com a pròpia l'any 1938.

 

Vista exterior del Pazo de Meirás
Vista exterior del Pazo de Meirás (EFE / Cabalar)

 

Un regal de les autoritats gallegues

Durant la Guerra Civil, el desembre de 1938, les autoritats gallegues, partidàries del bàndol nacional, van regalar la finca a Francisco Franco. La casa, que s'havia fet construït l'escriptora Emilia Pardo Bazán, es va convertir en la residència d'estiu del dictador i la seva família i va arribar a acollir consells de ministres del franquisme.

Precisament, l'acte simbòlic d'entrega de l'immoble s'ha fet a la Torre de la Quimera, la més alta del Pazo de Meirás, on Pardo Bazán tenia la bibliotaca.

El diari "ABC" ha publicat aquest dijous imatges de l'interior del "pazo", on es veuen el menjador que acollia les reunions del govern, la biblioteca, la capella o el bany.

 

 

 

Els nets de Franco no s'han pogut endur res de la casa, ni mobles ni obres d'art. De fet, la Guàrdia Civil ha estat vigilant que no robessin res, després que el BNG denunciés el mes passat que diversos camions estaven buidant la finca de tapissos, llibres i quadres.

La Xunta de Galícia reclama la gestió del Pazo de Meirás per convertir-lo en un espai per reivindicar la figura de Pardo Bazán.

ARXIVAT A:
Francisco FrancoMemòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut