La inflació repunta fins al 8,7% al maig per l'encariment de carburants i aliments

Segons les dades avançades, l'IPC del maig torna a l'alça després d'una petita frenada a l'abril

Redacció/AgènciesActualitzat

Els preus s'han tornat a enfilar aquest mes de maig. En concret, l'Índex de Preus al Consum ha pujat un 0,8% respecte a l'abril i un 8,7% si ho comparem amb el maig de l'any passat, segons les dades avançades que ha publicat aquest dilluns l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Així, doncs, la inflació torna a l'alça després que a l'abril es va moderar 1,5 punts, fins a situar-se en el 8,3%. La dada del maig, això sí, està 1,1 punts per sota del pic assolit al març, quan l'IPC va arribar al 9,8%, la taxa més alta en gairebé 37 anys.

 

Segons l'INE, l'escalada de l'IPC interanual fins al 8,7% al maig es deu, principalment, a les pujades dels preus dels carburants i dels aliments i les begudes no alcohòliques. Per contra, ha baixat el preu de l'electricitat, davant del repunt registrat el mateix mes de l'any passat.

El preu mitjà de la gasolina va tocar un nou màxim històric en situar-se en 1,94 euros per litre, i va arribar a xifres inèdites per segona setmana consecutiva, mentre que el dièsel, tot i baixar un 1,06%, fins als 1,867 euros el litre, està per sobre de la mitjana de la Unió Europea, que és d'1,856 euros el litre.

A aquests preus s'hi aplica el descompte de 20 cèntims per litre aprovat pel govern espanyol des de l'1 d'abril i que continua vigent. Així, amb aquest descompte, el preu mitjà de la gasolina va ser la setmana passada d'1,74 euros el litre.

Si ho comparem amb els preus de fa un any, el preu mitjà del litre de gasolina s'ha encarit un 43,7%, mentre que el gasoil és un 54,3% més car.

L'INE haurà de confirmar aquestes dades a mitjans de juny.

ARXIVAT A:
IPC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut