La baixada del preu dels combustibles ha influït en el descens de l'IPC (EFE/Fernando Alvarado)

Els preus no pugen tant, sobretot per la rebaixa dels carburants i l'energia

Els aliments i les begudes no alcohòliques es mantenen a l'alça

RedaccióActualitzat

La inflació interanual ha baixat aquest mes d'abril més d'un punt percentual respecte al pic assolit al març.

Així, si el mes passat els preus es van enfilar un 9,8% respecte al març del 2021, l'IPC avançat de l'abril és del 8,4%, segons l'Institut Nacional d'Estadística espanyol (INE).

 

Si aquesta dada es confirma a principis de maig, indicarà una baixada d'1,4 punts percentuals, gairebé un punt i mig. L'IPC no baixava tant en un mes des de gener de 1987, fa 35 anys.

A més, seria la primera baixada de preus després de dos mesos amb la inflació disparada a nivells de fa dècades.

Una torre elèctrica, en una imatge d'arxiu (Europa Press)

El descens de la inflació s'atribueix, sobretot, a la baixada dels preus de l'electricitat, per un clima més favorable, i dels carburants, que ja noten el descompte de 20 cèntims per litre, que va entrar en vigor l'1 d'abril.

Mentrestant, en canvi, els aliments i les begudes no alcohòliques han pujat.

La inflació mensual, la diferència de preus amb el mes anterior, també ha baixat. Només un 0,1%, però és el primer indicador mensual negatiu un mes d'abril des del 1992.

En canvi, ha pujat la inflació subjacent, que es calcula sense tenir en compte el preu dels aliments frescos i de l'energia. S'ha situat en el 4,4%, la més alta des de 1995, fa 27 anys.

Fonts del Ministeri d'Economia remarquen que la baixada de l'IPC interanual és significativa i trenca la tendència alcista dels últims mesos. A més, confien que la inflació continuï baixant un cop es posi en marxa la mesura per limitar els preus del gas, que permetrà abaixar els preus de l'electricitat.

ARXIVAT A:
IPC
Anar al contingut