El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dilluns a Madrid (EFE)

La rebaixa del preu de la gasolina, també per als particulars

Pedro Sánchez avança el "pla de xoc" que aprovarà el Consell de Ministres d'aquest dimarts fins al 30 de juny

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha explicat aquest dilluns les línies principals de les mesures sobre l'energia i altres àmbits que aprovarà el Consell de Ministres aquest dimarts.

Ho ha fet en una conferència organitzada per l'agència de notícies Europa Press i la consultora Mckinsey en què ha afirmat que el que s'aprovarà serà "un pla de xoc" fins al 30 de juny.

Aquest pla de xoc preveu destinar 6.000 milions d'euros a ajudes directes i rebaixes d'impostos i 10.000 milions en crèdits ICO per fer front a la crisi actual.

Sánchez ha precisat que aquestes noves línies d'avals de l'ICO estan pensades per "cobrir necessitats de liquiditat de les empreses a causa de l'augment temporal de l'energia i els combustibles."


20 cèntims menys per a tothom

La mesura més concreta és que la rebaixa de combustibles acordada divendres amb els transportistes es farà extensiva a tothom i a tots els combustibles, amb una rebaixa d'un mínim de 20 cèntims per litre.

"Centrarem els nostres esforços en la protecció de les famílies i, en especial, dels més vulnerables. La pujada del preu del combustible sabem que afecta totes les famílies, no només sectors concrets, i per això, el govern farà una bonificació mínima de 20 cèntims per cada litre de gasoil fins al 30 de juny."

"El govern aplicarà una rebaixa de 15 cèntims, i les petroleres, de 5 cèntims."

Sánchez no ha precisat en quin moment entraran en vigor les mesures que aprovarà el Consell de Ministres, però en les setmanes anteriors el govern espanyol havia insistit que es prendrien aquest dimarts i que estarien vigents a partir de l'1 d'abril.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, aquest dilluns a Madrid (EFE)

Límit al preu del gas "elèctric"

Una altra de les mesures principals que Sánchez ha anunciat que aprovarà el Consell de Ministres és fixar un preu màxim del gas per a generació d'electricitat, però no ha detallat quin serà aquest preu.

Aquesta mesura hauria de permetre limitar la pujada del preu de l'electricitat, que durant l'últim any s'ha incrementat de manera espectacular precisament pel preu del gas per generar-la.

En aquest sentit, també ha anunciat una actualització del sistema de retribució per a les renovables, la cogeneració i els residus, i ha assegurat que tot plegat farà que el preu de l'electricitat baixi "de manera immediata i significativa".

També ha assegurat que s'estendrà fins al 30 de juny el mecanisme pensat per reduir "l'excés de beneficis" del mercat elèctric.


També mesures socials i de ciberseguretat

En les mesures també s'hi inclou limitar al 2% la pujada del preu dels lloguers que es renovin durant els pròxims 3 mesos, estendre el bo social elèctric a 600.000 famílies més i apujar un 15% l'ingrés mínim vital.

Segons Sánchez, les mesures que s'aprovaran estan articulades en 5 eixos: per als treballadors i les famílies, per a les empreses, per als transports, per a la ciberseguretat i per a l'energia.

Pel que fa a la ciberseguretat, Sánchez ha anunciat que es destinaran 1.000 milions d'euros a un nou pla que crearà un centre d'operacions i inclourà "més de 150 actuacions essencials" per garantir la seguretat de les comunicacions per internet.

Reclama unitat darrere el seu govern

Sánchez ha dedicat bona part de la conferència a exposar el seu parer sobre la invasió russa a Ucraïna i les seves conseqüències, i a criticar durament Vladímir Putin.

En aquest sentit, ha dit que els principals errors de Putin han estat subestimar la capacitat de resistència dels ucraïnesos, i també la de la UE i d'Occident d'unir-se per aïllar-lo.

Sánchez ha tret pit de la gestió que ha fet el seu govern de la pandèmia, l'erupció de La Palma i ara de la guerra d'Ucraïna, i ha reclamat que partits i institucions li donin suport, en un exercici d'unitat:

"Què més ha de passar perquè responguem units? Per deixar de banda les picabaralles, els sectarismes, i sumar forces."

"Perquè Europa està unida en la resposta a Putin, i Espanya també ha d'estar unida en la resposta a Putin."

Pedro Sánchez amb els participants en la jornada "Generación de oportunidades", aquest dilluns a Madrid (EFE)

La península Ibèrica, una "illa energètica"

Sánchez va aconseguir la setmana passada que la Unió Europea consideri Espanya i Portugal com una mena d'"illa energètica" per permetre-li mesures específiques, diferents de les de la resta de països.

Va ser en el Consell Europeu celebrat dijous i divendres, i les mesures han de permetre al govern espanyol limitar el preu de l'energia a Espanya.

Durant setmanes, el president Sánchez havia insistit que calia esperar als resultats d'aquest Consell Europeu per prendre decisions, a diferència d'altres països, que les havien avançat.

El principal repte que ha hagut de superar és l'aturada indefinida convocada per una plataforma de transportistes, que reclamaven mesures urgents i que ha provocat alguns desabastiments.

Les negociacions amb les patronals del sector amb representació oficial van culminar aquest divendres de matinada amb un acord per rebaixar-los el preu del gasoil 20 cèntims d'euro durant tres mesos.

 

 

ARXIVAT A:
EnergiaPedro SánchezConsell Europeu
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut