Madrid

La inflació interanual es dispara al 3,1% a Catalunya i al 2,7% a tot l'Estat

La inflació interanual ha pujat a l'agost un 2,7% a tot l'Estat sobretot pels preus dels carburants. Es tracta de la xifra més alta aquest any i de la pujada interanual més gran que s'ha registrat des del març del 2010, segons l'INE.

RedaccióActualitzat
La inflació ha pujat a Catalunya un 0,6% el mes d'agost i ha fet situar la inflació interanual en el 3,1% i en l'1,6% des de principis d'any, segons l'índex de preus de consum publicat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Els preus van pujar a l'agost en tots els sectors, excepte en el vestit i calçat, on van baixar un 1,5%, i en medicina, un 0,6%. La pujada més gran es va registrar en el transport, on els preus han augmentat un 2,1%; mentre que en aliments i begudes no alcohòliques els preus van pujar un 0,4%; begudes alcohòliques i tabac, un 0,2; i habitatge, un 0,3%. En oci i cultura, els preus van pujar un 1,3% i en l'apartat d'hotels, cafès i restaurants, ho van fer en un 0,7%.

La inflació interanual augmenta un 2,7% a l'Estat pels carburants

A tot l'Estat, la inflació interanual ha pujat a l'agost un 2,7%, cinc dècimes més respecte del juliol, sobretot per l'augment dels preus dels carburants. Segons l'INE, es tracta de la xifra més alta aquest any i de la pujada interanual més gran que s'ha registrat des del març de 2010. Per contra, la inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, s'han mantingut en l'1,4% a l'agost.

L'INE ha explicat que els grups que més han influït en la pujada de la inflació interanual han estat el transport i la vivenda, que han fet encarit un 6,1% i un 6%, respectivament, sobretot per l'augment dels preus dels carburants així com dels lubricants i del gasoil per a la calefacció. També han crescut els preus dels aliments i de les begudes no alcohòliques, que han augmentat dues dècimes respecte del juliol. Per contra, han baixat els preus dels llegums, les hortalisses i dels productes làctics.

Pel que fa a la taxa mensual, l'IPC ha augmentat sis dècimes respecte del juliol arran de l'increment, sobretot, dels preus del transport. També, però en menor mesura, pels augments dels preus dels hotels, cafès i restaurants per la temporada d'estiu.

Finalment, l'índex de preus de consum harmonitzat s'ha situat a l'agost en el 2,7%, cinc dècimes més que el juliol. La dada de l'IPC coincideix amb l'avançament que en va fer el mateix INE a finals de mes i situava la inflació interanual a taxes semblants a les registrades el novembre de 2011, quan l'IPC es va situar al 2,9%.

Anar al contingut