Les primeres imatges dels nens atrapats en una cova de Tailàndia
Les primeres imatges dels nens atrapats en una cova de Tailàndia

La història del monitor dels nens de Tailàndia: orfe als 10 anys i monjo budista

Actualitzat

Atrapats dins una cova, sense tenir cap mena de contacte amb l'exterior i completament incomunicats. Així és com van arribar a estar-se durant deu dies 12 nens, d'entre 11 i 16 anys, i el seu entrenador de futbol, a Tailàndia, abans de ser localitzats. I, tot i això, a les primeres imatges que van arribar de dins la cova s'hi poden veure uns nens que, encara que dèbils, somriuen a la càmera.

L'entrenador que els acompanya, Ekapol Chanthawong, podria haver-hi tingut algun paper. L'Ekapol, que encara és a la cova amb quatre menors després que se n'han rescatat vuit, té 25 anys i n'ha passat deu en un temple budista. Durant aquest període, va aprendre a meditar, una habilitat que va seguir practicant i li ha resultat molt útil en aquestes dues últimes setmanes. La seva tia, Tham Chanthawong, ho explica a Associated Press:

"Segur que això li ha ajudat i probablement també ha ajudat els nois a mantenir-se calmats."

Experts en la meditació que practica l'Ekapol creuen que, dins la cova, pot haver controlat l'estat mental en què es trobaven els nois i haver fet que es desfacin de pensaments negatius i temorosos.

L'entrenador ha ensenyat als joves a meditar i conservar l'energia, fins que han estat trobats. Els rescatadors constaten que és un dels que estan més dèbils, perquè va donar gran part del seu menjar i la seva aigua als menors.

 

Monjos budistes i familiars a Tham Luang, la cova de Tailàndia on els menors estan atrapats (Reuters)

 

L'Ekapol també ha rebut crítiques. Alguns l'acusen d'imprudent, perquè un senyal advertia del perill d'endinsar-se massa a la cova en aquesta època de l'any, segons diu The Washington Post. Però les famílies no el culpen.

Una de les mares dels nens de la cova, Aisha Wiboonrungrueng, explica a Associated Press que la personalitat calmada de l'entrenador segur que ha ajudat els menors:

"Mira que tranquils esperaven, asseguts. Ningú plorava ni res. Era impressionant."

Una altra progenitora expressa a una televisió tailandesa agraïment cap a l'entrenador:

"Si no hagués estat amb ells, què li hauria passat al meu nen? [...] Quan surti, hem de curar el seu cor. El meu estimat Ek, mai el culparia."

Orfe i monjo budista

Als deu anys, l'Ekapol va quedar orfe. Els seus pares i el seu germà de set anys van morir d'una malaltia. En un primer moment, l'entrenador va anar a viure amb familiars, però després va decidir traslladar-se a un temple budista per ser monjo.

El 2015, va deixar el monacat i va començar a col·laborar en l'entrenament dels nens de l'equip de futbol Moo Pa. Molts dels jugadors d'aquest equip provenen de famílies pobres i minories ètniques, com és comú a la frontera de Tailàndia amb Myanmar.

L'Ekapol va desenvolupar un sistema que utilitzava la passió pel futbol dels nois per motivar-los a millorar acadèmicament. Si treien bones notes, eren recompensats amb alguna cosa relacionada amb el futbol, com uns pantalons nous.

"Els donava molt de si mateix", explica Nopparat Khanthavong, el primer entrenador del Moo Pa. Diu que els cuidava com si fossin la seva família.

La Marina tailandesa va publicar fotos de cartes que el grup va poder fer arribar a les famílies des de la cova. L'Ekapol va voler tranquil·litzar els familiars i demanar perdó:

"Us prometo que cuidaré el millor possible els nens. Vull agrair tot el suport, i em vull disculpar."

 

Fragment del missatge escrit per l'entrenador i un dels nois de la cova (Reuters)

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut