Operació de rescat dels nens a la província de Chiang Rai, al nord de Tailàndia (EFE)
Tailàndia

Així treballa l'operatiu de rescat dels nens atrapats a Tailàndia

Hi ha pressa per treure'ls de la cova davant l'amenaça de pluges torrencials per dissabte

RedaccióActualitzat

L'operatiu per rescatar els nens i el seu monitor que encara hi ha atrapats dins la cova de Tham Luang, a Tailàndia s'ha reprès aquest dilluns a les sis del matí després que aquest diumenge s'aconseguís treure els primers quatre menors atrapats des de fa més de dues setmanes.

Sis hores després que hagin començat els treballs s'ha confirmat que s'ha rescatat un cinquè menor.

L'operatiu es va aturar aquest diumenge per deixar reposar les bombones d'aire comprimit i poder reavaluar les condicions dels quatre quilòmetres que els separen de l'exterior.

Segons el cap de l'operatiu, aquest dilluns hi participa el mateix equip internacional però amb més personal

Notícia relacionada: Submarinistes experts, decisius en el rescat dels nens de Tailàndia

 

Una operació molt complicada

Gràcies al drenatge fet els últims dies, els nens poden fer part del trajecte cap a l'exterior caminant, però hi ha almenys quatre zones de la cova inundades, per on només es pot passar bussejant.

Alguns trams, a més, són molt estrets i les botelles d'aire no es poden portar a l'esquena. Aquest diumenge els nois van estar acompanyats de 18 submarinistes d'elit, 13 d'estrangers i 5 de la Marina tailandesa.
 

 

Cadascun dels nens va acompanyat per dos bussos. El primer porta el menor lligat amb una corda per guiar-lo i també li transporta la botella, i l'altre va al seu darrere.

Els nens porten màscares especials que cobreixen tota la cara i que permeten respirar de manera natural. Aquests dies han rebut classes bàsiques de submarinisme i també ajuda psicològica per poder controlar possibles atacs d'angoixa.
 

 

Justament, el pànic i com gestionar-lo és el risc més gran de l'operació, en uns nens que bussejaran per primer cop i en unes condicions molt adverses.

Segons el cap de l'operatiu, els quatre primers menors rescatats han hagut de bussejar durant un quilòmetre "no en un entorn del tot submarí però sí difícil en aquell moment".

Els submarinistes han establert un centre de control dins la cova i han col·locat al llarg del camí diverses botelles d'aire per canviar-les quan faci falta.

Asseguren que es troben perfectament

Els quatre menors rescatats aquest diumenge van ser traslladats a l'hospital provincial de Chiang Rai, al nord del país.


Segons el ministre tailandès d'Interior, Anupong Paochinda, tots quatre es troben bé. Amb tot, no han transcendit detalls oficials de les edats ni els noms dels rescatats. Els menors estan aïllats dels seus familiars per qüestions mèdiques.

Tot i que inicialment s'havia dit que l'operatiu podria trigar mesos, es va decidir passar a l'acció abans de l'episodi de pluges previst per dissabte a la regió.

 

Les precipitacions són una de les principals preocupacions de les autoritats, ja que l'aigua filtrada per la muntanya pot tornar a inundar les galeries i anul·lar el drenatge que s'hi ha fet.

El grup de 12 menors i un adult va ser localitzat el 2 de juliol després d'una intensa cerca de 9 dies amb més de 1.300 efectius. Els dotze menors i el monitor van entrar a la cova el 23 de juny després d'un entrenament de futbol. Una tempesta els va sorprendre i va inundar la cova, cosa que els va impedir sortir-ne.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut