Floyd va suplicar 20 cops que no podia respirar als policies que el van matar
Derek Chauvin, amb el genoll pressionant George Floyd al coll durant la detenció

La gravació policial revela que George Floyd va cridar 20 cops que no podia respirar

Ho demostren les imatges de la càmera que duia un dels agents que van participar en la detenció

RedaccióActualitzat

L'afroamericà George Floyd, que va morir asfixiat per un policia el 25 de maig a Minneapolis, als Estats Units, va alertar 20 vegades els agents per dir que no podia respirar. Això ho revela la càmera que portava incorporada al cos un dels quatre policies que van intervenir en la detenció.

En la gravació també se sent com Floyd demana que diguin als seus fills que els estima molt i que s'està morint. El principal imputat va mantenir el genoll sobre el coll de la víctima durant nou minuts. Davant de les demandes de George Floyd que el deixessin respirar, els policies li deien que es relaxés.

La transcripció policial es fa a partir d'aquesta càmera que duia Thomas Lane, un dels quatre agents imputats en el cas. La seva defensa intenta que s'arxivin els càrrecs contra Lane, ja que assenyala Derek Chauvin com a principal acusat de la mort de Floyd.

Els vídeos gravats per vianants eren, fins ara, els únics testimonis dels últims minuts de vida de la víctima.

 

 

"No puc respirar"
 

Floyd va suplicar fins a 20 cops que no podia respirar als policies que el van matar
Mascaretes amb la frase "I can't breathe" ("No puc respirar"), les paraules de Floyd abans de morir (Reuters/Blair Gable)


El document aportat ara per Thomas Lane mostra l'escena d'una manera encara més dramàtica.

Floyd diu: "Em mataran, em mataran!", quan els policies el tenen immobilitzat a terra. Chauvin respon: "Deixa de parlar, deixa de cridar, es necessita molt d'oxigen per parlar.". Derek Chauvin és, de fet, qui va asfixiar l'home mentre pressionava el genoll contra el seu coll durant nou minuts.

Davant dels crits desesperats de Floyd, els diferents agents es van limitar a respondre frases com "relaxa't", "respira fons" o "estàs bé, estàs parlant bé". També va dir als quatre policies imputats que havia estat malalt de coronavirus i que li costava molt respirar.

El "no puc respirar" s'ha convertit, després, en un dels lemes de les protestes que s'han estès als Estats Units i arreu del món. L'assassinat va provocar una gran onada de manifestacions i aldarulls racials per les morts de ciutadans negres a mans de policies.
 

Manifestació a Washington per la mort de George Floyd
Manifestació a Washington per la mort de George Floyd (REUTERS/Jonathan Ernst)
Floyd va suplicar fins a 20 cops que no podia respirar als policies que el van matar
Els policies Derek Chauvin i Tou Thao, a dalt; i Alexander Kueng i Thomas Lane, a baix (Reuters)


En un moment de la detenció, Thomas Lane suggereix a Derek Chauvin -l'agent amb més experiència- tombar l'home de cantó, però Chauvin respon que no. Lane es mostra amoïnat per l'estat de salut de Floyd, de qui diu que podria estar sota els efectes d'alguna droga. "És per això que ve una ambulància", afirma Chauvin, que no va aixecar el genoll del coll de la víctima fins que va arribar un sanitari i li va dir que deixes de fer-ho.

A Derek Chauvin l'acusen d'assassinat en segon grau i d'homicidi en tercer grau. I als altres tres agents, Thomas Lane, Tou Thao i Alexander Kueng, els pesen càrrecs per ajudar i instigar a l'assassinat en segon grau.

Lane, el policia que duia la càmera incorporada, està en llibertat sota fiança de 750.000 dòlars. Argumenta que era la seva primera setmana de feina al cos i que va ser Chauvin qui prenia les decisions.

 

 

ARXIVAT A:
George FloydRacismePolicialEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut