La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó
La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó

La Generalitat reclama al govern espanyol els informes per aixecar el confinament total

El govern també vol saber com s'ha de dur a terme dimarts el repartiment de mascaretes al transport públic, anunciat per l'executiu espanyol

RedaccióActualitzat

La gestió de la crisi del coronavirus manté enfrontat el govern català i l'espanyol. I aquest dissabte, a les portes d'un dilluns on es reprendrà l'activitat econòmica no essencial, la Generalitat ha fet públic el seu malestar i assenyala La Moncloa com a responsable d'un eventual rebrot. El govern reclama a l'executiu de Pedro Sánchez els informes d'experts que aconsellen aixecar el confinament total a partir de la setmana que ve.

La picabaralla política s'ha escenificat a la mateixa hora. A les tres de la tarda hi ha hagut rodes de premsa simultànies dels consellers del govern i dels ministres espanyols. Mentre la Generalitat demanava mantenir el confinament total, el govern espanyol explicava què havien de fer els treballadors que tornessin a la feina (els que no tinguin símptomes o no puguin teletreballar).

Per a la Generalitat, aixecar el confinament total és un risc per a la població. Veuen precipitada la decisió del govern espanyol de fer tornar tots els treballadors no essencials a la feina dilluns (dimarts en el cas de Catalunya).

La portaveu, Meritxell Budó, ha advertit l'Estat que els "responsables" d'un nou rebrot a Catalunya "seran els que prenguin decisions sense els experts". Budó ha garantit que aquesta no és cap "batalla partidista" i ha reclamat a l'executiu de Pedro Sánchez que expliqui amb quines mesures han "d'afrontar" aquest "desconfinament".

El govern reclama veure els informes en què es basa Sánchez per relaxar el confinament. En part, perquè han sortit veus del mateix comitè d'experts que apunten que no se'ls ha tingut en compte. L'executiu espanyol assegura que el comitè científic que l'assessora no veu inconvenient a recuperar l'activitat econòmica quan acabi la Setmana Santa.

El Ministeri de Sanitat ha editat una guia de bones pràctiques a la feina per prevenir els contagis. Estan adreçades a treballadors i empreses i les recomanacions van des de portar mascareta al transport públic fins a esglaonar els horaris de feina o no compartir material.

Un pla per desconfinar, a l'abril

Pel Departament de Salut, aquesta relaxació del confinament no s'hauria de fer fins a finals d'abril, sempre que l'evolució del coronavirus continuï com ara. El virus es desaccelera, les dades d'evolució demostren que la corba de contagis s'aplana i que l'alentiment marca la tendència. Però, segons la Generalitat, encara no prou.

Salut defensa que els treballadors no essencials no tornin a la feina, com a mínim, fins a finals d'abril. Aquesta seria, segons el pla del Departament, la primera fase del desconfinament progressiu. Més endavant es permetria que les persones sanes i, especialment els nens, poguessin sortir al carrer mantenint la distància de seguretat i amb mascaretes. Bars i restaurants, amb aforament reduït, podrien obrir en una tercera etapa i, més tard, s'hi afegirien escoles i equipaments culturals, en una última fase que Salut qualifica de "nova normalitat".

Però tot això són només propostes. La Generalitat no té competències per decidir com es farà el desconfinament. Per tant, l'únic efecte pràctic és la recomanació de potenciar el teletreball quan sigui possible o que aquells treballadors que no tinguin més remei que anar a la feina dimarts ho facin garantint totes les mesures de seguretat.  


El repartiment de mascaretes

El govern també vol saber com s'ha de dur a terme dimarts el repartiment de mascaretes al transport públic anunciat per l'executiu espanyol. El govern es mostra disposat a col·laborar-hi, però exigeix responsabilitat i concreció.

"No sabem ni on són, ni quantes ens en toquen, ni amb quin sistema s'han de repartir o amb quin personal."

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha denunciat que el govern espanyol encara no ha informat Protecció Civil de com es repartiran les mascaretes a partir de dimarts als accessos del transport públic.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, diu que se n'encarregaran els cossos i forces de seguretat.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut