El cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla
El cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla

Trilla: "El govern espanyol no ha consultat el comitè d'experts per aixecar el confinament"

El cap d'Epidemiologia del Clínic i membre del comitè científic de la Covid-19 adverteix que augmentaran els contagis del coronavirus

RedaccióActualitzat

El doctor Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona i membre del comitè científic de la Covid-19 creat pel govern espanyol, ha explicat que l'executiu no els ha consultat abans de decidir, dijous, l'aixecament del confinament total, que implica que milers de treballadors que no són serveis essencials i que van treballar durant els primers quinze dies de l'estat d'alarma podran tornar a la feina.

Fins ara, no ens han convocat, ha explicat Antoni Trilla, en declaracions a Catalunya Ràdio:

"Els comitès tècnics del govern espanyol i del català estan treballant amb diferents possibilitats i calendaris, però nosaltres formalment no hem estat consultats."

 

El doctor Trilla ha advertit que la decisió del govern espanyol comportarà un augment dels contagis per coronaviurs. És per això que ha demanat augmentar la vigilància per aïllar nous casos:

"És esperable que augmentin el nombre de casos i per això s'insisteix molt en la complementarietat de diferents mesures. Una cosa lògica és intentar retornar a la normalitat, amb tota l'activitat econòmica, i una altra cosa és que això ha d'anar acompanyat d'un bon sistema per detectar i aïllar i tractar els nous casos que es produeixin."

"Aquestes mesures són mòbils, s'han d'anar ajustant a mesura que se'n vegi el resultat", ha puntualitzat.


Les UCI s'haurien col·lapsat

Trilla ha constatat que les UCI no s'han col·lapsat pel coronavirus, però perquè s'han multiplicat els recursos.

"Aquest esforç de multiplicar i que la primària també atengui malalts de forma domiciliària ha ajudat que tot el sistema hagi aguantat, no es pot parlar de col·lapse en termes objectius", ha considerat, alhora que ha afegit que si no s'hagués tocat res el col·lapse hauria arribat de forma "absoluta i ràpida".

 

La mascareta hi ajuda

L'epidemiòleg ha apel·lat a la responsabilitat individual per evitar nous contagis: mantenir les mesures higièniques, el distanciament social i recomana l'ús de mascaretes.

Tant les mascaretes quirúrgiques com les fetes a casa "poden ajudar", sobretot quan les persones no tenen símptomes, però poden contagiar. "Es una mesura solidària per reduir virus que podrien expulsar inadvertidament". I ha deixat clar que, encara que es porti mascareta, cal respectar la distància.
 

Gestió única de les residències

En unes declaracions prèvies, Antoni Trilla també s'ha pronunciat sobre el fet que el Departament de Salut hagi agafat el control de totes les residències de gent gran. Ha dit que s'ha fet el que calia "potser una mica abans".

Ha explicat que a les residències es dona un "còctel explosiu" ja que hi ha gent gran que és vulnerable davant del virus i on hi ha "manca de mesures de control". Ha afegit, però, que la situació que es viu a les residències de Catalunya s'ha donat en altres països del món.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut