Barcelona

La Generalitat prohibirà per decret fumar en els locals de menys de 100 metres quadrats on es manipuli aliments

La llei antitabac s'endureix per limitar encara més els espais on es permet fumar. Segons ha pogut saber TV3, el govern prepara un decret que prohibirà les cigarretes en els locals de menys de 100 metres quadrats on es manipuli aliments, sota l'argument que menjar i fum no són compatibles. Ara els establiments més petits poden escollir lliurament si deixen fumar o no, i només en un 20% està prohibit. Això, és el que diu la llei del govern espanyol, que es modificaria a través d'aquest nou drecret que prepara el govern català.

Actualitzat
Els més afectats pel futur nou decret són establiments sovint de molt menys de 100 metres quadrats on està permès fumar, i els clients, ara com ara, exerceixen el seu dret a poca distància d'on es preparen entrepans, es cuinen tapes o es fa servir la planxa.

La llei antitabac ja deixa clara la mala convivència entre tabac i aliments i és per aquesta escletxa legal per on el Departament de Salut vol avançar en la restricció de llocs on no es pugui fumar. Per anar més ràpid han optat per una via administrativament més àgil, com és un decret. Si el curs legal es compleix, Salut voldria que el decret estigués a punt al juny de l'any que ve.

La decisió s'ha pres després dels bons resultats que han revelat un parell d'estudis de la conselleria i de l'Institut Català d'Oncologia al cap d'un any de l'entrada en vigor la llei. Per una banda, s'ha constatat que durant l'any passat a la regió metropolitana de Barcelona van baixar fins a un 11,5% el nombre d'infarts de miocardi aguts, quan la tendència era només d'un descens del 5%.

Per una altra banda, un altre estudi demostra que en els establiments on s'ha prohibit totalment fumar els cambrers estarien un 60% menys exposats al fum del tabac que abans de la prohibició. Aquest estudi es fa observant la quantitat de cotinina, un derivat de la nicotina, en la saliva dels treballadors de bars i restaurants. Aquest estudi s'ha fet a Catalunya i a quatre comunitats autònomes més. Els autors, que en presentaran les conclusions a finals d'octubre en un congrés a Castelló, diuen que demostra que la llei ha fet curt.
Anar al contingut