Rodatge d'una pel·lícula
L'objectiu del cànon és ajudar el sector audiovisual català

La Generalitat haurà de tornar 34,6 milions d'euros per l'anul·lació del cànon digital

Aquests diners anaven destinats a la promoció del sector audiovisual català

RedaccióActualitzat

La Generalitat calcula que haurà de tornar a les operadores d'internet 34,6 milions d'euros. És la quantitat recaptada des de l'aplicació del denominat cànon digital, un impost que ha estat anul·lat pel Tribunal Constitucional.

El Govern català va crear aquest impost el 2014. L'objectiu era que el gravamen als proveïdors de continguts a Internet servís per al foment de la producció del sector audiovisual català.

El Govern espanyol va presentar un recurs contra aquesta taxa i això va motivar que el Constitucional la suspengués cautelarment el 2015. Ara ha decidit anul·lar-la perquè considera que la Generalitat s'excedeix en les competències. També afirma que grava el mateix fet imposable que l'impost estatal de l'IVA.

El secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, ha manifestat que aquesta decisió del Constitucional suposa "un atac ideològic a les competències fiscals de l'autogovern català" i "inhabilita les competències de les comunitats autònomes d'aprovar tributs propis".

També ha assenyalat, però, que

"El Govern es compromet a tornar a aprovar un nou impost de forma immediata, millorant el seu articulat i pujant els tipus impositius per contribuir al finançament dels projectes audiovisuals catalans".

Amb la vigència de l'impost, les operadores havien de pagar una quota fixa de 0,2 euros al mes per cada connexió contractada a Catalunya, fos a través de telefonia fixa o de dispositiu mòbil. La redacció de la llei posava de manifest que l'impost no havia de comportar cap càrrega tributària a les persones que tenien contractats aquests serveis, ja que eren els prestadors els que havien de pagar la quota, sense fer-la repercutir en el contribuent.

Anar al contingut