Girona

La Generalitat estudia com aprofitar les aigües residuals per a ús domèstic

L'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), que depèn de la Generalitat, investiga la manera d'aprofitar les aigües residuals per a ús domèstic. Seria una "mesura excepcional" que només s'aplicaria en èpoques de sequera, segons ha indicat el director del centre, Damià Barceló. L'ICRA ha estrenat seu al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona. L'immoble, que s'ha batejat simbòlicament amb el nom d'H20, ocupa 3.000 metres quadrats.

Actualitzat
El director de l'ICRA ha explicat que d'aquí a un any i mig podrien tenir "garantit al 99% o al 100%" l'ús domèstic de les aigües residuals. Ara per ara, però, falta "confirmar que el tractament és eficaç" i també "aconseguir l'acceptació social". "Quan fa falta aigua s'ha de buscar on n'hi hagi", ha reconegut Damià Barceló.

Respecte la possibilitat d'agafar l'aigua de les dessalinitzadores i els pous, ha dit que també s'han de tenir en compte, però, que, en el cas dels pous, també s'hauria de tractar perquè actualment conté molts nitrats. En cas que no s'aprofiti per a ús domèstic, l'aigua es podria fer servir per augmentar el cabal dels rius en època d'absència de pluges.

L'Edifici H20 disposa de més de 20 laboratoris i altres espais per a plantes pilot, magatzems i oficines. Hi treballen 30 persones, però es calcula que pel 2014 la xifra s'haurà ampliat fins a les 120. Actualment té un pressupost de 2 milions d'euros anuals.
Anar al contingut