Centenars de persones s'han concentrat a Vinaròs per protestar contra el magatzem de gas. (Foto: ACN)
Centenars de persones s'han concentrat a Vinaròs per protestar contra el magatzem de gas. (Foto: ACN)
Alcanar

La Generalitat es reserva l'opció d'emprendre accions legals arran dels sismes provocats per la planta de gas

El govern català també exigeix la paralització total de l'activitat de l'empresa Castor, que gestiona un magatzem de gas davant la costa del Montsià que podria haver provocat els últims terratrèmols a les Terres de l'Ebre. El delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Francesc Xavier Pallarés, ha explicat a Catalunya Informació que ja ha reclamat una reunió aquesta mateixa setmana amb el govern espanyol per aclarir les responsabilitats d'aquest increment de l'activitat sísmica. Aquesta nit hi ha hagut un altre terratrèmol a la zona de 4,2 graus de l'escala de Richter.

RedaccióActualitzat
La Generalitat de Catalunya es reserva la possibilitat d'emprendre accions legals davant possibles responsabilitats derivades dels sismes que podria haver provocat l'activitat del magatzem subterrani de gas natural, l'anomenat projecte Castor, situat davant les costes de Castelló i de les Terres de l'Ebre.

El conseller de Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs, a la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu català, ha subratllat que s'està recollint tota la informació sobre el que ha passat a la zona. "No és raonable que unes actuacions acabin derivant en moviments sísmics", ha dit, i ha afegit que, tot i que l'empresa podria no haver-hi injectat més gas, sí que en podria haver extret.

Per la seva banda, el delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Francesc Xavier, ha exigit la paralització de totes les activitats de l'empresa Castor, que gestiona el magatzem de gas soterrani. I és que aquesta matinada hi ha hagut el terratrèmol més fort. Els sismes han arribat als 4,2 graus de magnitud a l'escala de Richter i l'epicentre s'ha situat al davant de la costa de Castelló.

Pallarés ha explicat a Catalunya Informació que ja ha reclamat una reunió aquesta mateixa setmana amb el govern espanyol per aclarir les responsabilitats d'aquest increment de l'activitat sísmica. "Exigim la paralització absoluta de qualsevol operació que s'hi estigui fent dintre d'aquest projecte Castor", afirma Pallarès, que ha afegit: "Sembla que han parat d'injectar gas, però una altra cosa és extreure'n. Cal mirar també les condicions d'aquesta bossa de gas en el sentit que no hi hagi cap esquerda que provoqui aquests moviments sísmics".

L'empresa Castor, que s'ha mostrat preocupada per aquests sismes, nega que estigui fent cap activitat al magatzem submarí de gas que té a Vinaròs. Fonts de la companyia asseguren que només hi estan fent feines de manteniment. El màxim responsable de l'empresa, Recadero del Potro, ha volgut donar mostres de confiança: "Estem treballant amb l'Institut Geològic i amb el Ministeri d'Indústria per determinar l'origen d'aquesta activitat sísmica. Fem servir tots els recursos al nostre abast".

Tot plegat passa quan fa dues setmanes que es van aturar les injeccions de gas. La protesta ciutadana contra el magatzem submarí s'estén ara al Baix Maestrat.Unes 300 persones s'han manifestat a Vinaròs per expressar la seva oposició al projecte. Per a aquest dijous s'ha convocat una altra concentració.

El magatzem de l'empresa Castor és davant la costa del Montsià i es gestiona des de Madrid sota els auspicis de la Generalitat Valenciana. Els ajuntaments catalans de la zona afectada exigeixen explicacions. Els consistoris de les poblacions del Montsià queden fora de joc mentre el projecte Castor avança justament davant de la seva costa.
Anar al contingut