Vista aèria de les concentracions davant la Conselleria d'Economia
Vista aèria de les concentracions davant la Conselleria d'Economia

La fiscalia denuncia per sedició les concentracions del 20S

El fiscal de l'Audiència Nacional apunta a l'ANC i Òmnium com a organitzadors de les concentracions

RedacióActualitzat

El fiscal en cap de l'Audiència Nacional ha presentat una denúncia per sedició "pels fets del 20 i 21 de setembre de 2017". La denúncia no cita noms, però deixa entreveure que podia demanar responsabilitats a qui considera convocants de les concentracions, l'ANC i Òmnium:

"A la zona de Rambla-Gran Via, va tenir lloc una concentració davant la Conselleria d'Economia. A través de les xarxes socials es va difondre una convocatòria per oposar-se a la pràctica de les diligències."

L'escrit explica que l'ANC va disposar voluntaris i va obrir cordons de seguretat.

"A les 12.15 h. Voluntaris de l'ANC, con armilles de color verd, conscients que amb això dificultarien la intervenció policial, van fer un cordó davant de la Conselleria d'Economia per evitar que la Guàrdia Civil s'endugués els detinguts. Els manifestants van cridar als Mossos "no us mereixeu la senyera que porteu", amenaçant la Guàrdia Civil al crit de "no sortireu"."

El text del fiscal també cita el discurs del president de l'ANC, Jordi Sánchez, en què diu que va dir: "Que ningú se'n vagi a casa, serà una nit llarga i intensa". També cita el discurs del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, "a sobre d'un cotxe de la Guàrdia Civil" , que va cridar a la "mobilització permanent".

En el seu escrit de denúncia, la fiscalia també cita els desperfectes als cotxes de la Guàrdia Civil. Reconeix, però, que no s'han pogut identificar els responsables:

"Individus que no han pogut ser identificats, aprofitant la situació,  ja que ja hi havia unes 2.000 persones, van punxar les rodes de diversos cotxes patrulla de la Guàrdia Civil que estaven aparcats davant de la Conselleria d'Economia per impedir la seva legítima actuació."

Jordi Sànchez respon

El president l'ANC ja ha respost a la denuncia de la fiscalia. En una entrevista al "Catalunya Migdia" de Catalunya Ràdio, Sànchez no ha dubtat que els acusaran de sedició:

"Algú creu que no ens acusaran de sedició? Quan els fiscals apunten..." 

Assegura que la Guàrdia Civil el va deixar pujar al seu cotxe i que si l'acusen, demanarà a la Guàrdia Civil que declari:

"Si ens acusen de sedició, demanarem que declarin GC i descriguin com vam actuar amb ells"


"Impedir l'actuació de les autoritats"

En un escrit d'onze pàgines, la fiscalia relata "els fets del 20 i 21 de setembre" i fins i tot fa referència a la concentració al magatzem de Bigues i Riells, on es van confiscar deu milions de paperetes. Tot i la descripció, la fiscalia reconeix que no hi ha atestat dels fets per part de la Guàrdia Civil. Per això demana que s'elabori l'informe policial.

La fiscalia argumenta que les manifestacions "van impedir per la força l'actuació de les autoritats i els seus agents en l'exercici de les seves funcions en defensa de l'ordenament constitucional". La denúncia es basa en "l'article 544 i següents del Codi Penal".

Pel que fa a l'autoria, l'escrit explica que la llei diu que "quan una rebel·lió no ha arribat a organitzar-se amb líders coneguts, es reputaran com a tals els que dirigeixin els altres o portin la veu o firmin escrits o exerceixin actes de direcció i representació".

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut