Ínigo Méndez de Vigo durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
Madrid

La Moncloa parla de mobilitzacions "tumultuàries", concepte recollit en el delicte de sedició

El govern espanyol assegura que el referèndum de l'1-O "no reuneix cap condició de les que ha de tenir una consulta"

RedaccióActualitzat

Des de Madrid, el govern espanyol ha fet un pas més en l'escalada verbal i ha qualificat de "tumultuàries" les manifestacions al carrer a Catalunya, a la vegada que ha denunciat intimidacions, amenaces i coaccions als policies i guàrdies civils, entre d'altres col·lectius.

Fins a tres vegades el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha qualificat les mobilitzacions d'aquesta manera en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Ho ha fet per justificar el reforç policial a Catalunya que Interior ha anunciat aquest divendres per l'1-O:

"Hem vist manifestacions tumultuàries. Davant d'aquestes, per garantir la llei, l'ordre i la tranquil·litat de tots els catalans, desplacem unitats de reforç per donar suport als Mossos."

"La llei i l'ordre es mantindran a Catalunya."

"El govern no desconfia dels Mossos, però davant de la situació tumultuària al carrer, el govern creu que el seu deure per garantir la llei i l'ordre de tots és, precisament, donar suport amb forces i cossos de seguretat la tasca dels Mossos d'Esquadra".

Davant d'aquesta insistència per parlar de "tumult", una paraula que es troba recollida en el delicte de sedició del codi penal, els periodistes han preguntat a Méndez de Vigo si es plantejaven demanar a la fiscalia general que actuï per demanar aquest delicte contra algun càrrec català. Méndez de Vigo ha respost:

"La decisió no és competència del govern, sinó del fiscal general de l'Estat i respectem la seva independència. Serà el fiscal general qui decideixi en un sentit o un altre."

L'article 544 del Codi Penal, quan es refereix al delicte de sedició, que comporta penes de fins a 15 anys de presó, explicita això:

"Són reus de sedició els que, sense estar compresos en el delicte de rebel·lió, s'alcin públicament o tumultuosament per impedir, per la força o fora de les vies legals, l'aplicació de les Lleis o a qualsevol autoritat, corporació oficial o funcionari públic, el legítim exercici de les seves funcions o el compliment dels seus acords o de les resolucions administratives o judicials."

Precisament, aquest divendres al matí el jutge ha acusat dels delictes de malversació, prevaricació, desobediència els detinguts el 20 de setembre. En el cas del secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, el fiscal hi ha afegit el delicte de sedició.

"L'1-O no compleix les condicions"

A més, el portaveu del govern espanyol ha tornat a qualificar el referèndum d'il·legal i de "quimera impossible", perquè no reuneix cap condició de les que ha de tenir una consulta:

"No té cens. No hi ha urnes. No hi ha papereres. No hi ha col·legis assignats a l'elector perquè no hi ha targeta censal. L'última ocurrència és un tuit. No hi ha meses electorals, no hi ha interventor ni apoderats, ni vot per correu. No hi ha registre públic de persones que puguin votar a l'estranger i la sindicatura electoral ha estat suspesa".

Méndez de Vigo ha volgut tranquil·litzar els espanyols, i en especial els catalans, que l'1-O no es farà i que farà complir la llei.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut