La febre de l'or a la Xina, una barreja de tradició i inversió que empeny el preu a l'alça

Les famílies xineses es llancen a comprar or com a alternativa a la borsa i al maó, en hores baixes

Actualitzat

Caishikou és un barri del centre de Pequín, tradicional, de tota la vida i també modern, amb l'oferta comercial completa del dinamisme xinès. Grans superfícies de diverses èpoques a moltes cantonades i una d'elles, no particularment diferent de qualsevol altre --façana de pretès marbre, gran estructura d'acer i vidre, grans cartells publicitaris i lluminària colorista-- està dedicada a la joieria i, especialment, a l'or.  

Moltes àrees comercials a la Xina, per excés d'oferta, estan buides, sense cap atractiu per als consumidors. El mercat de l'or de Caishikou està ple de gom a gom moltes hores al dia.

Com aquest, els últims mesos els centres dedicats a la venda d'or s'han convertit en un veritable lloc de peregrinació per a moltes famílies xineses que busquen invertir els estalvis acumulats en els anys de confinaments pandèmics.

Va ser un llarg període en què no podien gastar en res. Ara la crisi treu el cap per la finestra i cal evitar riscos: val més posar aquells estalvis en valors segurs.


Què s'hi pot trobar?

Als aparadors l'oferta és molt variada: des de polseres i arracades fins a objectes de decoració de grans dimensions per a les llars més adinerades.

Són objecte només aptes per als que es puguin permetre adquirir figures en or massís, com ara un vaixell de tres pals o, encara més inversemblant, una col blanca mida real, la verdura d'hivern símbol dels àpats a les llars xineses.

Una col blanca d'or, una de les ofertes del mercat de Caishikou (3Cat/Francesc Canals Furné)

Es paga a la caixa i amb un bo es recull el que és una inversió, la que ofereix més garanties ara que el sector immobiliari ha caigut i la borsa i les divises no són estables. Tot això en un entorn internacional complex, amb les guerres d'Ucraïna i Gaza i la rivalitat creixent entre la Xina i els Estats Units.    


Tradició i inversió que afecta el preu

Fu Dongdong, en la trentena, arriba amb el seu marit a Caishikou amb la intenció de comprar alguna peça d'or. Fa un any van tenir una criatura i en aquest primer aniversari veuen l'ocasió de celebrar-ho amb un regal-inversió.

"És una tradició xinesa. Quan les criatures fan un any els hem de comprar alguna cosa d'or. És una clau per a la longevitat. Per això li compraré una polsera amb dues peces d'or."

És a dir, tradició xinesa, però també inversió segura perquè, com conclou la Dongdong: "Or en temps convulsos, diu la dita, oi? Avui podem veure que hi ha guerra a diversos països, pot ser el caos".

Per la tradició xinesa de comprar or i per l'oportunitat del moment, el cert és que l'increment de la demanda a la República Popular, durant el 2023 i els primers mesos d'aquest 2024, ha empès els preus a l'alça a tot arreu i, en conseqüència, ha fet que la inversió encara fos més rendible.

Vicki Liang és assessora d'inversions en un país d'història convulsa, on les famílies miren d'assegurar al màxim els diners i la seva rendibilitat.

Per què la "febre de la compra d'or" a la Xina? Molt fàcil, resumeix Vicki Liang:

"Si compres or o si inverteixes en el mercat de l'or, potser pots aconseguir un guany del 4% o el 5% anual, però si vas a la borsa, ara mateix a la Xina potser pots perdre del 5 al 10%".


Seguir la cotització al minut

Als centres de compravenda, com el que hi ha al quart pis del centre comercial de Caishikou, es pot seguir en una pantalla l'evolució del preu en temps real.

Els agents no revelen fins quan es preveu que pugui continuar pujant. Un d'ells assegura que només els déus saben l'evolució del preu de l'or.

A falta de poder invocar el cel en un afer tan irreverentment material com la compra d'or a pes, ens hem de fiar del preu per gram marcat a totes les botigues del centre comercial. Fa unes setmanes el gram d'or es venia a 648 iuans, uns 82 euros.

Calcular el preu de les peces és tan senzill com multiplicar el pes pel cost del gram. Xinesos joves, de mitjana edat i jubilats, es repengen als aparadors, on poden comptar les sumes astronòmiques que es gastaran, i que potser rendibilitzaran aviat.

Sense anar més lluny, el gram, que fa unes setmanes costava 648 iuans, ara en alguns mercats ha assolit la ratlla dels 700 iuans, 91 euros. És vora un 14% de rendiment tan sols en qüestió de setmanes.

Vicki Liang adverteix que l'or potser no creixerà com els últims mesos, però creu que tot indica que, amb alguns alts i baixos, mantindrà el seu pes com a valor refugi en temps convulsos.

La porta d'entrada a la meca de l'or a Pequín, el mercat de Caishikou (3Cat/3Cat/Francesc Canals Furné)


Què amaga la compra d'or?

Corren efectivament temps més agitats del que sembla, en un país com la Xina en què la censura i l'obsessió per les aparences --el concepte de no perdre cara-- dificulten enormement arribar a conèixer la situació real.

Els qui no han quedat atrapats per l'esclat de la bombolla immobiliària o la caiguda de la borsa i han decidit posar els diners al recer segur que representa l'or fan front també a alguns riscos.

A més de qui té diners per invertir, la compra d'or, com a tradició, ocupa molts jubilats i població de classe mitjana. Moltes mares compren or en el primer aniversari i en continuen adquirint a mesura que els fills es van fent grans. La generació que ha gestat el miracle xinès en vol treure rendiment amb aquestes inversions, podríem dir-ne de formigueta, al cap dels anys.

Es calcula que un 11,7% de les famílies de classe mitjana a la Xina van triar l'or com el seu primer producte financer l'any passat, segons un informe independent del sector citat pel diari en llengua anglesa de Hong Kong South China Morning Post.  

I encara més, diu l'estudi, gairebé un 59% de la generació Z --gent nascuda més o menys entre finals dels 90 del segle passat i el 2010--, té plans per comprar or. Són joves que, en molts casos, ofegats per una vida hipercontrolada pels pares i el règim, es proposen marxar de la Xina i instal·lar-se a l'estranger. Ho poden fer gràcies a la rendibilitat de les inversions en maons i la borsa fetes pels seus progenitors. I l'or, al cap i a la fi, sempre te'l pots endur on vagis en forma de collaret, polsera, anell o arracades.

L'or a Caishikou es ven en tots els formats, del més petit al més gran
L'or a Caishikou es ven en tots els formats, del més petit al més gran (3Cat/3Cat/Francesc Canals Furné)

El perill? Les estafes

En conseqüència, com difícilment no podia ser d'una altra manera, aquesta febre de l'or també ha originat l'aparició de xarxes d'estafes.  

Aquest mes de març, segons la premsa local, una de les franquícies de venda d'or més conegudes ha estat denunciada per enganyar una setantena d'inversors de més de 60 quilos d'or.

Sempre segons mitjans oficials xinesos, s'han detectat casos en què el suposat or pur contenia bona part de plata i reni o, fins i tot, només portava un 10% del metall més preuat.

Mirant d'evitar els enganys, ara com ara, les famílies xineses veuen en l'or l'única alternativa i previsiblement això no canviarà mentre no toqui completament fons el sector immobiliari i comenci a remuntar.

Marxo del centre comercial de Caishikou passades les 9 del vespre. L'activitat frenètica als taulells ha baixat una mica, però encara hi arriba algun avi amb el net a coll. Ja se sap, diu la tradició xinesa, l'or i la longevitat...

 

ARXIVAT A:
Xina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut