Imatge d'arxiu de la delegada del govern espanyol, María de los Llanos de Luna.
Imatge d'arxiu de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna.
Barcelona

La delegada del govern a Catalunya assegura que una Catalunya independent seria un dels països més pobres d'Europa

La delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, ha alertat que si Catalunya s'independitzés "passaria de ser una de les comunitats més riques d'Espanya a un dels països més pobres d'Europa". En declaracions a la Cadena Cope, María dels Llanos de Luna ha deplorat la "moda creixent" a favor del sobiranisme a Catalunya, que ha arribat també a Convergència, en el congrés de març de la qual es va marcar com a horitzó la consecució d'un Estat català.

RedaccióActualitzat
Segons la delegada del govern espanyol, Convergència "s'ha tret la careta" i ha revelat el seu "separatisme", una actitud que considera "molt greu i irresponsable" perquè la independència "seria nefasta".

"La independència suposaria per a Catalunya un empobriment terrible. Això només ho defensen les persones que no volen a Catalunya".

María de los Llanos de Luna ha argumentat que una hipotètica declaració d'independència de Catalunya implicaria la sortida de la Unió Europea, ja que els tractats comunitaris no preveuen que un territori d'un estat membre que se separi segueixi formant part del club europeu.

Catalunya hauria doncs de sol·licitar el seu ingrés a la Unió Europea i, "en el millor dels casos, si ningú no la vetés", tardaria "uns cinc anys" a culminar tots els tràmits d'adhesió.

Durant tot aquest temps, "qualsevol producte català hauria de pagar aranzels" per vendre's als països membres de la Unió Europea, cosa que provocaria "increments d'un 40% dels preus".

D'una altra banda, ha advertit al conseller d'Interior, Felip Puig, que no té competències per canviar la llei de reunió.

Puig va suggerir revisar lleis bàsiques, com la de reunió i de seguretat pública, per tipificar l'ocultació de la identitat o la possessió d'elements de risc quan es participa en protestes.

De Luna ha alertat a Puig que aquests canvis poden "topar amb drets constitucionals" i, a més, "el dret de reunió no pot ser modificat per un govern d'una comunitat autònoma".

"Abans de fer qualsevol actuació, el conseller hauria de demanar informes jurídics que l'orientin sobre fins on pot arribar dins de les seves competències".

No obstant això, ha destacat que amb l'arribada de Puig a la conselleria s'ha notat un "canvi d'actitud" contra els moviments que recorren a la violència urbana.

Segons la delegada, l'anterior conseller d'Interior, l'ecosocialista Joan Saura, va ser "permissiu" i fins i tot va arribar a "simpatitzar" amb moviments alternatius, provocant un "efecte crida" d'aquests elements cap a Catalunya.
Anar al contingut