Barcelona

La crisi redueix un 90% l'arribada d'estrangers que vénen a treballar a Catalunya

La crisi econòmica ha fet aturar en sec l'arribada d'immigrants a Catalunya. Comparat amb l'any passat, aquest 2009 el descens ha estat del 90%. Les poques perspectives de trobar feina han fet desistir molta gent d'arriscar-se a venir. Ara bé, els que ja són aquí, tot i que no tinguin feina, prefereixen quedar-se i no tornar als països d'origen.

Actualitzat
El degoteig d'immigrants arribats als aeroports per venir a treballar a Catalunya s'ha frenat de forma ben visible aquest any. Des del gener, el descens ha estat d'un 90%. Els empresaris no contracten i, per tant, els estrangers no vénen. Si es comparen les xifres actuals amb les de l'any passat trobem que el 2008 els immigrants que van arribar a Barcelona el primer semestre per treballar van ser uns 8.500. El 2009 només ho han fet 600. De marroquins, per exemple, ja no en vénen, i els que ho fan són llatinoamericans.

Si bé l'atur ha afectat de manera severa els immigrants, els que ja estan instal·lats a Catalunya no tornen als seus països d'origen. Aquí hi ha millors serveis i poden mantenir el permís de treball i residència malgrat haver-se quedat a l'atur.

Pel que fa als reagrupaments familiars, l'altra gran via d'entrada d'estrangers, també s'ha frenat en sec. Les famílies estrangeres consideren que no és un bon moment perquè la dona i els fills vinguin, i les xifres ho corroboren. Les sol·licituds de reagrupament han disminuït un 35% respecte a l'any passat. A Barcelona s'ha passat de 14.000 peticions el primer semestre del 2008 a 9.500 des de principis d'any.

La subdelegació del govern preveu que l'inici del curs al setembre serà aquest any molt menys problemàtic, perquè l'arribada de nens en edat escolar és molt inferior.
Anar al contingut