Barcelona

La Creu Roja assegura que Catalunya està en situació d'"emergència social"

El president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès, ha definit com a situació d'"emergència social" el moment que es viu a Catalunya arran de la crisi econòmica. En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", Marquès ha explicat que tot i que encara no és una situació límit, sí que és "molt delicada", i ha recordat que la institució ha de dedicar més recursos que mai a l'ajuda humanitària de casa.

RedaccióActualitzat
"Les generacions dels 30, 40 i 50 anys no havíem vist una situació d'aquest tipus, d'aquesta dimensió, d'aquesta incertesa per sortir-nos-en", ha reconegut el president de la Creu Roja, que considera que Catalunya viu una situació "molt delicada". Marquès ha explicat també que "el 25% dels fons propis van a l'ajuda humanitària directa". És a dir, a aliments, bolquers, estris per menjar i tota mena d'ajudes, "que és el primer que falta perquè la gent encara pugui pagar el lloguer o la hipoteca", ha denunciat el responsable de la Creu Roja.

Per Josep Marquès, "parlar d'un índex de pobresa del 25% de la població és una situació molt complicada", tot i que ha augurat: "Potser d'aquí dos o tres anys, si això no canvia, el 50% dels nostres programes seran de pobresa".

Lamenta que no es retornin els diners recaptats a Catalunya


D'altra banda, Marquès ha lamentat que els diners que es recapten des d'aquí per a usos socials a través de la declaració de la renda no tornin a Catalunya. Sobre aquesta qüestió, ha afegit que el govern espanyol no compleix la sentència del Suprem que va reconèixer el dret de les comunitats autònomes d'administrar aquests diners. En aquest sentit, ha criticat: "El que no és correcte és que els diners recaptats aquí no arribin. Jo diria que és inacceptable. Hem de substituir aquests diners que no arriben, perquè algú ha decidit que no arribin, per iniciatives ciutadanes d'entitats, del govern i de la població en general per poder pal·liar aquesta situació".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut