La companyia quebequesa DynamO Théâtre representa el seu espectacle a la Mostra d'Igualada
La companyia quebequesa DynamO Théâtre representa el seu espectacle a la Mostra d'Igualada

La companyia quebequesa DynamO Théâtre obre la Mostra d'Igualada amb una proposta que barreja circ, acrobàcies i màgia

Actualitzat

ACN Igualada - DynamO Théâtre, una companyia del Quebec amb més de 40 anys d'història, ha estat l'encarregada d'obrir la 35a edició de la Mostra d'Igualada amb la proposta 'Life-Cycle'. Es tracta d'una història que es desenvolupa a través de les acrobàcies fetes a partir d'una bicicleta i compta també amb elements de màgia i circ. L'actor principal, Guillaume Doin, ha explicat en una entrevista a l'ACN que es tracta d'un muntatge sense paraula en què, a diferència dels altres espectacles de la companyia centrats en les acrobàcies i el teatre, el circ hi té un paper destacat. DynamO Théâtre és una de les tres companyies internacionals -juntament amb Les Maladroits (França) i Cas Public (Quebec)- que participen en la Mostra d'enguany.

Un home torna a casa després d'una llarga absència i es troba amb unes arrels familiars que ja no li convenen. Ningú no sap qui és ni d'on ve. Ha de reconnectar amb la seva pròpia identitat i una vella bicicleta el motiva per començar a buscar les arrels. Pujat al vehicle de dues rodes, mesurarà la seva vida i sortirà a la recerca d'un nou full a capgirar. Aquest és l'argument de 'Life-Cycle', la proposta de la companyia quebequesa DynamO Théâtre que s'ha pogut veure aquest dijous al matí al Teatre de l'Ateneu i que es repetirà a les set de la tarda en una funció que servirà per donar el tret de sortida oficial del festival.

DynamO Théâtre, amb més de 40 anys d'història, ha creat més de 25 produccions que s'han representat per tot el món davant de més d'1,5 milions d'espectadors. A diferència dels muntatges anteriors, a 'Life-Cycle' la companyia ha volgut donar més pes al circ, tot i que no descuida els seus trets d'identitat, que són l'acrobàcia i el teatre. Així ho ha explicat en una entrevista a l'ACN l'artista de la companyia Guillaume Doin, que ha afegit que el muntatge també comptarà amb alguns trucs de màgia.

Aquest és el primer cop que la companyia és present a la Mostra d'Igualada i també a Catalunya. "Per nosaltres és un gran honor ser aquí", ha expressat Doin, tot afegint que la Mostra és una "molt bona ocasió" per fer contactes i veure els treballs que fan altres companyies. De fet, considera que és una "porta d'entrada" per portar l'espectacle a Europa, ja que fins ara ha fet gira pel Canadà, Colòmbia, Xile i Corea.

Les Maladrois porten 'Frères', un teatre d'objectes quotidians

Una altra de les companyies internacionals que participa en l'edició d'enguany de la Mostra és Les Maladroits, que aquest dijous ha presentat el seu darrer espectacle, 'Frères'. Les Maladroits és una companyia especialitzada en el teatre d'objectes. Va ser fundada l'any 2008 per un col·lectiu de quatre actors-directors. Fins ara, han creat sis espectacles que s'han representat tant a França com a l'estranger.

 A 'Frères', dos germans relaten el viatge del seu avi i els seus germans per l'Espanya en guerra, des del cop d'Estat de Franco fins a l'exili a França. Una història narrada a través de les vivències que els van explicar i on els objectes tenen un paper molt destacat. Segons un dels actors del muntatge, Valentin Nauilin, "s'assembla una mica amb el teatre de titelles però la gran diferència és que els objectes són quotidians, que tothom coneix, com el sucre i el cafè, i ens ajuden a explicar la història". Així per exemple, el sucre i el cafè estan presents per parlar de la Guerra Civil i la retirada o la cuina com a pati d'esbarjo.  

L'altre actor del muntatge és David Lippe. Explica que la temàtica escollida respon a "un motiu personal i a un d'universal". "Avui en dia estem molt impactats per les guerres i el 2014, també amb la guerra civil a Síria", remarca. Aquesta última va "impactar molt" a un dels directors artístics de la companyia, Arno Wögerbauer. "Es va adonar que aquella guerra ressonava amb la història de la seva família i la del seu avi i, a partir d'aquí, va reflexionar sobre el tema i el per què, finalment, ell ha esdevingut ciutadà francès", detalla.

"Frères", que inclou subtítols en català i anglès, ja s'ha vist fora de França -Luxemburg, Suïssa o Brasil, entre d'altres-. També a l'Estat, concretament a les Illes Balears. La companyia espera poder portar-la a altres punts del territori espanyol, sobretot perquè "literalment és el lloc de la història que s'explica", remarca Naulin. Aquest muntatge es completa amb dos espectacles més, 'Camarade' que parla de la vida d'un estudiant el maig del 68 i un altre sobre el conflicte israelià-palestí. Tots ells s'han fet a partir de les reflexions dels quatre directors artístics sobre el llegat, la utopia i l'arrelament. Actualment la companyia treballa amb un nou espectacle que es presentarà la temporada vinent.

Anar al contingut