Barcelona

La cimera de governs locals homenatja Maragall i altres alcaldes europeus

La cimera de governs locals que té lloc fins dimecres a Barcelona ha homenatjat l'expresident català i exalcalde de Barcelona Pasqual Maragall i altres figures de l'escena política vinculades a les ciutats. Maragall s'ha declarat partidari "només de dues coses: la meva ciutat i Europa". A banda d'ell, han rebut homenatges exalcaldes de ciutats europees com Jorge Sampaio (Lisboa) o Francesco Rutelli (Roma). Tots han destacat que l'experiència al capdavant dels ajuntaments ha estat de les més gratificants en les respectives carreres polítiques.

Actualitzat
L'objectiu de la cimera Governs Locals en Xarxa per a una Nova Europa és fixar objectius i polítiques que s'han de seguir des de l'àmbit municipal per donar resposta a problemes que van més enllà de les ciutats, però que es pateixen localment. Els reunits signaran la "Declaració de Barcelona", un text que pretén recollir una agenda política dels governs locals europeus en els àmbits econòmic, social i territorial.

Els tres eixos de la trobada són l'economia, la societat i el territori, tot i que també s'hi tractarà el finançament local. El miler de participants procedeixen de 42 països, 18 dels quals són de la Unió Europea. Es tracta de 32 membres de governs locals europeus, 259 representants de governs locals i 509 càrrecs electes i alts càrrecs.

El president de la Generalitat, José Montilla, ha dit en la inauguració de la cimera que les prioritats són la lluita contra la crisi econòmica i el canvi climàtic. Montilla també ha assegurat que si es donen les eines adequades als governs locals i regionals, es podrà treballar d'una manera més efectiva.

El president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, ha assegurat, en declaracions a Catalunya Ràdio, que una de les propostes és buscar aliances transnacionals i establir "instruments i mecanismes millors que permetin la necessària comunicació entre els diferents nivells de les administracions".

La cimera la impulsen, precisament, la Diputació de Barcelona i el Comitè de Regions, i s'emmarca dins del semestre de presidència espanyola de la UE. El govern espanyol, com a president de torn de la Unió Europea, farà seus els postulats de la "Declaració de Barcelona".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut