Brussel·les

La CE proposa crear una taxa per als bancs perquè puguin fer front al seu propi rescat

La Comissió Europea ha proposat la creació d'una taxa bancària perquè les mateixes entitats financeres puguin afrontar els costos de futures crisis. L'objectiu és que en casos de fallides o insolvències no s'hagi de recórrer als diners dels contribuents. Des de Brussel·les s'intenta traslladar al sistema financer aquell principi de "qui contamina paga", per tant es promou crear un fons de garantia perquè siguin els bancs els qui paguin el seu propi rescat si és que arriba el moment que faci falta.

Actualitzat
La Comissió Europea vol crear una "xarxa de fons de resolució" amb una taxa sobre els bancs que serviria per rescatar-los en cas de problemes. És una preocupació que arrenca de la tardor del 2008, quan es va produir la fallida de Lehman Brothers, punt de sortida del rescat d'entitats financeres de molts països, sempre amb diners públics.

La nova taxa miraria d'evitar que els contribuents hagin de tornar a pagar, a través dels pressupostos públics, futures crisis bancàries.

La proposta
del comissari europeu de Mercat Interior i Serveis, el francès, Michel Barnier, es troba en l'estat inicial, per la qual cosa ara caldrà veure com la reben els estats i, sobretot, els bancs.

En tot cas, en roda de premsa, el comissari europeu ha aclarit que no es tracta de crear cap fons supranacional o federal, ni tampoc de cap instrument per reflotar entitats en fallida, sinó un mecanisme perquè es pugui gestionar l'eventual insolvència d'una entitat creditícia sense que això desestabilitzi el conjunt del sistema. Amb tot, Barnier no ha volgut avançar la quantitat de diners que hauria de tenir aquesta xarxa de fons.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut