Unes peres malmeses per la pedragada en una finca de Montgai. (Foto: ACN)
Unes peres malmeses per la pedragada en una finca de Montgai. (Foto: ACN)
Lleida

La calamarsada afecta 6.760 hectàrees i provoca danys superiors al 80% al blat de moro i la fruita

La tempesta que aquest dimecres va afectar la Noguera, l'Urgell i una part del Pla d'Urgell ha causat danys en un total de 6.760 hectàrees de cultius. Els més afectats han estat la fruita, amb danys superiors al 80% en alguns municipis i el blat de moro.

RedaccióActualitzat
La pedregada que aquest dimecres a la tarda va afectar el sud est de la Noguera, el nord oest de l'Urgell i una petita part del Pla d'Urgell ha danyat un total de 6.760 hectàrees de cultius. Segons el director general d'Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, els danys són superiors al 80% en el blat de moro i fruita de llavor (poma i pera) als municipis de Bellcaire d'Urgell, Montgai i la Sentiu de Sió, on es va concentrar la pitjor part de la tempesta.

Agricultura confia que, una vegada els pagesos hagin fet la sol·licitud corresponent, els peritatges d'Agroseguro no trigaran a començar, tot i que encara no han acabat els danys que va causar la pedregada del 18 de juny. Abans d'aquesta, a principis del mes de juny hi va haver una que va afectar els arbres fruiters. Aquest any, les comarques de Lleida s'estan veient molt afectades per les pedregades.

Els cultius de fruita de llavor, poma i pera han estat els més afectats amb unes 430 hectàrees, amb uns danys per damunt del 80% als municipis de la Sentiu de Sió, Bellcaire d'Urgell i Montgai, a la Noguera.

El cereal també ha estat un dels cultius més afectats, amb 2.500 hectàrees afectades, tot i que s'ha de remarcar que l'ordi i part del blat ja estaven recol·lectats.

L'afectació del blat de moro ha estat de 3.000 hectàrees, però els danys han estat molt variables, en municipis com Bellcaire, la Sentiu i Montgai han estat màxims, superant el 80% i en altres municipis ha estat menor. Als municipis de Castellserà o Agramunt, a l'Urgell, l'afectació ha estat molt menor.

No només s'han vist afectats aquests cultius, la pedregada també ha fet malbé 130 hectàrees de vinya, unes 70 de les quals en més d'un 60% de la seva producció, i 700 hectàrees de farratges, afectats en un 60%.

La tempesta va començar al municipi d'Artesa de Segre i es va desplaçar cap a la zona sud-est de la Noguera, però també va afectar, amb molta menys intensitats, municipis del nord-est de l'Urgell i Linyola, al Pla d'Urgell.

Tot i que la tempesta va durar poc més d'una hora, va provocar, entre altres inconvenients, que se n'anés la llum en alguns edificis o la inundació d'alguns baixos. També va complicar considerablement la circulació per la carretera d'accés a Bellcaire d'Urgell. La pluja va estar precedida d'una forta pedregada, on les dimensions de les pedres oscil·laven entre el centímetre i en alguns casos excepcionals el superaven, i va provocar desperfectes en persianes de diverses cases.

Els afectats per la pedregada a la Cooperativa de Bellcaire d'Urgell i responsables de les administracions s'han reunit aquest dijous al migdia. Agricultura ha reiterat que per lluitar contra les pedregades l'única manera que hi ha és posar xarxes antipedra en el cas dels fruiters i la contractació d'assegurances. Miquel Molins ha negat que el Departament vulgui obligar a la instal·lació d'aquestes xarxes, però ha admès que estan estudiant l'opció d'afavorir aquells qui en tinguin, ja que si hi ha danys, no només queden afectats els pagesos, sinó el conjunt del sector fructícola.
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut