Un dels espais de la biblioteca i el bust de Gabriel García Márquez
Un dels racons de la biblioteca i el bust de Gabriel García Márquez (ACN/Pau Cortina)
Barcelona

La Biblioteca García Márquez, entre les finalistes per ser la millor del món

La biblioteca del districte de Sant Martí de Barcelona lluitarà a la final del Premi Biblioteca Pública del 2023 entre biblioteques de la Xina, Austràlia i Eslovènia

Actualitzat

La Biblioteca Gabriel García Márquez, inaugurada fa només un any, està a un pas de convertir-se en la millor biblioteca pública del món

Al maig de l'any passat es va presentar com a candidata per optar al Premi Biblioteca Pública del 2023 i ara ha aconseguit passar a la final amb tres biblioteques més: la Shangai Library East (Xina), la City of Parramatta Library (Austràlia) i la Public Library Janez Vajkard Valvasor Krskov (Eslovènia).

Aquesta biblioteca de Sant Martí està especialitzada en literatura llatinoamericana i és la tercera biblioteca més gran de Barcelona, amb una superfície de 3.000 metres quadrats repartits entre sis plantes.

Biblioteca Gabriel García Márquez (ACN/Pau Cortina)

Entre els punts forts, el jurat destaca la interacció amb l'entorn i la cultura local, la sostenibilitat, la flexibilitat dels espais i serveis, la qualitat arquitectònica, el compromís amb l'aprenentatge i connexió social, la digitalització i solucions tècniques dels serveis.

També es valora el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que marca les Nacions Unides.


Què ha de tenir la biblioteca guanyadora?

Per optar al premi, les biblioteques han de ser de nova obra o haver fet una ampliació significativa durant l'any 2022, combinar una arquitectura oberta i funcional a més de solucions informàtiques sostenibles i creatives i incloure desenvolupaments digitals i cultura local. 

La biblioteca guanyadora s'anunciarà el 21 d'agost, durant la 88a edició del Congrés Mundial de Biblioteques i Informació que organitza la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA) amb l'objectiu de distingir les noves biblioteques públiques. Enguany tindrà lloc a Rotterdam, Països Baixos, i la premiada serà guardonada amb 5.000 dòlars. 

Visitants a la planta -1 de la Biblioteca Gabriel García Márquez (ACN/Pau Cortina)

Una biblioteca amb estudi de ràdio i 40.000 volums

La nova biblioteca va costar 11,3 milions d'euros i està pensada com un centre de la vida cívica i cultural del barri de Sant Martí.

Té un fons de 40.000 llibres i destaquen diverses versions d'obres de l'escriptor colombià en multitud d'idiomes. A més, hi ha un espai dedicat a Francisco Ibáñez, veí del districte de Sant Martí, amb un fons que supera els 500 títols dels còmics de Mortadel·lo i Filemó o 13 Rue del Percebe, entre d'altres. 

També inclou un estudi de ràdio --Ràdio Macondo-- que servirà com a ràdio comunitària de la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona.

La van projectar els arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevillano, de l'estudi madrileny Suma Arquitectura. L'atractiu del nou equipament ve dels espais oberts i grans vidrieres.
 

Premi Ciutat de Barcelona d'Arquitectura 

L'any 2022 va ser guardonada amb el Premi Ciutat de Barcelona d'Arquitectura 2022 pel magnífic disseny de l'edifici fet per l'estudi Suma Arquitectura.

Segons el jurat, la biblioteca proporciona "un refugi climàtic i un espai referencial i icònic, amb una materialitat que representa els valors d'una ciutat sostenible i oberta a la lectura i la cultura. L'execució del projecte destaca les experiències hàptiques i sensorials, i crea un espai íntim i pròxim que ens convida a repensar el futur de les biblioteques".  

ARXIVAT A:
Literatura
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut