Un racó de la nova biblioteca, amb el bust de Gabriel García Márquez
Un racó de la nova biblioteca, amb el bust de Gabriel García Márquez (ACN/Pau Cortina)

Obre als lectors la Biblioteca García Márquez, la tercera més gran de Barcelona

El nou equipament del districte de Sant Martí de Barcelona inclou un espai dedicat a Francisco Ibáñez, a més de centrar-se en la literatura llatinoamericana

Actualitzat

"No és només un lloc per agafar llibres, és un lloc per estar-s'hi", deia aquest dissabte una veïna de la Biblioteca García Márquez, que ja ha obert les portes al barri de Sant Martí de Provençals de Barcelona, al carrer Treball número 219.

Molts veïns han aprofitat aquest primer dia per agafar llibres en préstec o fer-se el carnet de la biblioteca, deu vegades més gran que l'antiga. Té 3.300 metres quadrats útils.

És la tercera més gran de la ciutat, després de les de Gràcia i Sant Andreu.

Amb un fons de 40.000 llibres, gran part de l'atractiu del nou equipament ve dels espais oberts i grans vidrieres que deixen passar la llum natural. Els arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevillano, de l'estudi madrileny Suma Arquitectura, firmen l'edifici de sis plantes que es va començar a construir l'any 2018.

S'hi han invertit 11,3 milions d'euros, en aquest nou centre de la vida cívica i cultural del barri de Sant Martí.

Les escales centrals de l'edifici de sis plantes
Les escales centrals de l'edifici de sis plantes (ACN/Pau Cortina)

A la biblioteca hi ha espais per a una lectura més reposada, amb hamaques i butaques ergonòmiques, al costat d'un gran bust de l'escriptor colombià Gabriel García Márquez, que va viure a Barcelona entre 1967 i 1975. L'escultura és obra del colombià Óscar Noriega.

Títols com "El coronel no tiene quien le escriba" o "Cien años de soledad" es poden trobar en diferents idiomes i en diferents edicions.

A més d'especialitzar-se en literatura llatinoamericana, la biblioteca també dedica un espai a Francisco Ibáñez, veí del districte de Sant Martí, amb un fons que supera els 500 títols dels seus còmics de Mortadel·lo i Filemó, 13 Rue del Percebe o el Botones Sacarino, entre d'altres..

També inclou un estudi de ràdio, que servirà com a ràdio comunitària de la xarxa de biblioteques de la diputació de Barcelona. Es diu Ràdio Macondo en honor al poble fictici creat per García Márquez.

A la inauguració, hi han assistit el ministre d'Universitats, Joan Subirats, i l'alcaldessa, Ada Colau. Durant tota la jornada s'han fet diverses actuacions i tallers.


Una de les primeres activitats que acollirà la Biblioteca García Márquez serà el nou festival de literatura llatinoamericana de Barcelona KMAmèrica, amb la participació de 22 escriptors, entre el 16 i el 19 de juny.

La presentació d'aquest festival, fa uns dies, va ser la primera ocasió de veure l'espai que ara ha obert als veïns i que es pot veure en aquest vídeo:

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut