ANÀLISI

Kim Jong-un i Vladímir Putin: val més un vell amic que dos de nous

Tots dos mandataris es prometen suport sense fissures en una trobada a Sibèria plena de gestos d'unitat

Actualitzat

Moscou i Pyongyang són aliats històrics i quan el món camina cada dia més cap a una nova divisió entre blocs, es retroben. Ho han fet en un cosmòdrom a l'Extrem Orient rus; set hores de reunió entre Kim Jong-un i Vladímir Putin, de les quals potser no podrem conèixer mai els acords secrets.

De les poques declaracions de tots dos mandataris es dedueix que ens movem en la insondable opacitat de tots dos règims.


Vladímir Putin: les converses sensibles entre veïns són privades

El que Putin hagi pogut obtenir de Kim Jong-un forma part de la negociació secreta; com ha dit el mateix president rus, les converses sobre temes sensibles entre veïns són un afer privat.

Se sap que s'ha parlat d'afers militars. Així ho indica la presència a la trobada del ministre de Defensa rus, Sergei Xoigu. A més, en la delegació de Kim Jong-un, hi ha tingut en un lloc destacat el director del Departament d'Indústria de Municions, Jo Chun Ryong, un element que fa pensar en converses detallades sobre cooperació en aquest àmbit.

Més contactes en matèria de defensa: després de la reunió, Kim Jong-un sortia en direcció a Komsomolsk-na-Amure per visitar instal·lacions de l'aviació militar i civil russes. Posteriorment, de tornada a Corea del Nord, visita a la flota russa del Pacífic al port de Vladivostok.  

Que Corea del Nord pugui subministrar munició d'artilleria a l'exèrcit rus per a la guerra d'Ucraïna queda com a sospita sense possibilitat de confirmar.

(Reuters)

Proverbi coreà: un bon vestit és el vestit nou, però els vells amics són els millors amics

I Kim Jong-un ha anat a trobar-se amb un vell amic, el president rus, un antic agent del KGB. S'han tractat l'un a l'altre de "camarada".

La trobada era al cosmòdrom de Vostotxni --el mateix Putin ho ha dit--, perquè Rússia assistirà Corea del Nord en tecnologia per a la posada en òrbita de satèl·lits. Recentment, el programa espacial de Pyongyang ha patit alguns fracassos.

En la visita, a Kim Jong-un se'l veia molt interessat en unes instal·lacions molt modernes i en un programa espacial del qual Rússia ha suggerit que un cosmonauta nord-coreà podria formar part. És a dir, un país que té dificultats serioses per garantir l'alimentació bàsica de la seva població enviaria un cosmonauta a l'espai.

Rússia podria intervenir en l'apartat econòmic també. Prestaria ajuda alimentària per a una Corea del Nord depauperada per la insuficiència de la seva agricultura, les catàstrofes naturals i un encara major aïllament pels anys de la covid.


Kim Jong-un: suport a la guerra sagrada de Rússia contra l'imperialisme

El líder nord-coreà no ha estalviat retòrica antiimperialista, com en els vells temps del món dividit de la Guerra Freda. De fet, és la realitat en què Corea del Nord continua instal·lada per garantir-se la supervivència gràcies a l'amenaça del seu programa nuclear.

És difícil que Putin vulgui assistir Pyongyang en aquest apartat: seria cedir amb una tecnologia molt avançada a canvi de munició poc sofisticada, que és el que pot oferir Corea del Nord.

I la retòrica pujada de to de Kim Jong-un elogiant el poble i l'exèrcit rus en la seva lluita contra Occident busca escenificar que Rússia, més aïllada per la guerra d'Ucraïna, i Corea del Nord, considerada un estat pària en l'escena internacional, no estan tan soles enfront de l'hegemonia que, ha dit Kim Jong-un, persegueixen els Estats Units.

ARXIVAT A:
Corea del NordVladímir PutinUcraïnaRússia
Anar al contingut