Un bomber apaga una central energètica a Kíiv (Reuters)

Kíiv es prepara per evacuar la població si tota la ciutat es queda sense electricitat

La xarxa elèctrica està molt malmesa pels atacs russos i posa en risc els serveis bàsics per als tres milions de persones que viuen a la capital d'Ucraïna, sobretot de cara a l'hivern

RedaccióActualitzat

Les autoritats de Kíiv han començat a planificar l'evacuació de tots els habitants que hi ha, uns tres milions de persones, en cas que continuïn els bombardejos russos contra infraestructures i hi hagi una apagada total, segons publica The New York Times.

Els responsables de la ciutat intenten mantenir una xarxa elèctrica molt malmesa pels míssils russos, assenyala el diari, que assegura que la situació ja és molt greu, amb el 40% de la infraestructura energètica d'Ucraïna danyada o destruïda.

Per intentar evitar que la xarxa falli per complet, l'empresa nacional d'energia d'Ucraïna ja va dir dissabte que continuaria imposant apagades de manera continuada a set regions del país. Preocupa que no es puguin prestar els serveis bàsics, sobretot de cara a l'hivern.

Cua a Kíiv aquesta setmana després que la majoria de la població es quedés sense subministrament (Reuters/Gleb Garanich)

Refugis amb calefacció

Mentre els enginyers intenten reparar les centrals elèctriques bombardejades pels russos, els treballadors municipals estan instal·lant un miler de refugis amb calefacció que poden funcionar com a búnquers. La gent es podrà escalfar en cas d'emergència.

En declaracions a la televisió ucraïnesa, l'alcalde Vitali Klitxkó ha dit que s'està fent tot el possible per mantenir els llums encesos i l'aigua fluint, però que també cal fer preparatius per a diferents escenaris.

Els tres milions de residents de Kíiv s'haurien d'organitzar per quedar-se amb amics o familiars que viuen als afores i que encara tenen aigua i electricitat, de manera que tinguin un pla si en el "pitjor dels casos" es perd el subministrament a Kíiv.

Una parada de verdures en un mercat de la capital ucraïnesa (EFE/Oleg Petrasyuk)

Prevenir una situació crítica

Ara com ara, la situació encara està controlada i no hi ha indicis que un gran nombre de civils estiguin fugint de la capital, però això podria canviar ràpidament si s'aturessin els serveis que depenen de l'energia que arriba a la ciutat.

"Entenem que si Rússia continua amb aquests atacs, podem perdre tot el nostre sistema elèctric", diu Roman Tkatxuk, director de seguretat del govern municipal de Kíiv.

En cas que la xarxa estigui a punt de fallar, la idea és enviar un avís als funcionaris amb almenys dotze hores d'antelació i, si arriba el moment, "començar a informar la gent i demanar-los que se'n vagin" de la ciutat.

"Si no hi ha electricitat, no hi haurà aigua ni clavegueram", segons aquest responsable que ha parlat amb el diari.

Resta d'Ucraïna

Més enllà de la capital, les tropes de Moscou augmenten els atacs a l'est del país, en un intent de tornar a prendre la iniciativa en un front estabilitzat des de fa mesos, mentre creix la tensió al sud per l'aproximació de tropes ucraïneses a Kherson.

"Estem reprenent gradualment la iniciativa, que al setembre estava a les mans de les Forces Armades d'Ucraïna, que atacaven i buscaven els nostres punts febles", ha dit l'expert militar rus Vladislav Xuriguin. Segons ell, les últimes dues setmanes, la situació ha capgirat.

Aquest analista creu que a finals de novembre les tropes russes emprendran una gran ofensiva, mentre Ucraïna intentarà atacar Kherson fins a l'arribada de l'hivern en un intent de reprendre el control sobre la ciutat. És l'única capital conquerida pels russos des del febrer.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut