Jutgen la propietària d'un alberg d'animals per maltractar i matar gossos i gats

Els antics voluntaris de l'Alberg d'Animals de les Terres de l'Ebre l'acusen de provocar la mort de desenes de gossos per estalviar-se'n el manteniment

Havia de ser una llar per als gossos i gats abandonats i es va convertir en un infern per als animals. Els antics voluntaris descriuen així l'Alberg d'Animals de les Terres de l'Ebre, que va funcionar durant més de deu anys a Camarles (Baix Ebre).

Aquest dijous ha començat el judici contra Encarna López, propietària de l'alberg i acusada dels delictes de maltractament animal i d'intrusisme professional.

L'Associació de Juristes en Defensa dels Animals, que fa d'acusació particular, li demana dos anys i mig de presó i set anys d'inhabilitació per a la tinença d'animals, mentre que la Fiscalia demana 18 mesos de presó i quatre anys d'inhabilitació.

Els animals eren en gàbies plenes d'excrements i amb rates mortes, i bevien aigua bruta i menjaven pa i pinso fet malbé (3Cat)

Menjar fet malbé i animals morts

Els testimonis d'una vintena d'antics voluntaris, les diligències de la Guàrdia Civil i els vídeos aportats com a prova posen de manifest les crues condicions de vida dels animals.

Havien de conviure en gàbies plenes d'excrements i amb rates mortes, i havien de beure aigua bruta o menjar pa i pinso fet malbé, fins i tot amb cucs.

Els voluntaris també acusen l'antiga propietària de provocar la mort de desenes d'animals. "Barrejava els gossos agressius amb d'altres que eren xicotets o vells perquè els matessin", descriu una de les voluntàries, Laura Pujol.

"Ella només buscava el negoci. El que feia era recollir animals i cobrar dels ajuntaments per cada recollida. N'hi va arribar a haver 500 en un espai per a 150, i per això buscava que els gossos agressius matessin els altres, o eutanasiava animals sense motivacions de salut."

Segons Adriana Serra, una altra voluntària, "ella sempre anava amb un pal a la mà entre els animals, a garrotades. Allí s'hi van viure molts maltractaments. El més dolent que et puguis imaginar".

Els voluntaris argumenten que van col·laborar amb l'alberg durant anys perquè algú tingués cura dels animals. "Si no hi anàvem nosaltres, els gossos no menjaven", explica Pujol.

Serra afegeix que "intentàvem salvar els animals, buscar adopcions per treure'ls d'allí."

Intentaven fer tancar l'alberg, sense èxit

Mentrestant, d'amagat de López, intentaven fer tancar l'alberg, però asseguren que ella se n'assabentava quan li havien de fer una inspecció i amagava els animals que estaven malament i adequava l'espai a correcuita per passar-la.

Fins que a finals del 2018, a través de l'Associació de Juristes en Defensa dels Animals, van denunciar-ho a la Guàrdia Civil, que s'hi va presentar per sorpresa. Van detenir a la propietària i va començar la instrucció judicial que ha portat al judici actual.

L'advocat de la defensa, Cándido Jornet, demana l'absolució de l'acusada. 

"La meua clienta nega rotundament els fets que li imputen de maltractament animal i d'eutanasiar gossos. Ella diu que no ho ha fet mai. Venien veterinaris d'Amposta, Tortosa i Peníscola per fer-ho. Fins i tot d'Holanda i Alemanya, que, quan estaven interessats en l'adopció de gossos, els tractaven o els eutanasiaven quan calia."

Afegeix que "ens sorprèn que argumentin que hi havia un nombre d'incineracions d'animals molt superior al d'eutanàsies sense tenir en compte que molts dels gossos en una protectora són vells i malalts i hi ha moltes morts naturals. No és que se'ls hagi matat."

López continua tenint animals a càrrec seu, regenta una residència per a gossos a l'Ampolla. És el que més preocupa les voluntàries de l'antic alberg, que urgeixen perquè se la inhabiliti per tenir animals. 

 

ARXIVAT A:
Maltractament animal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut