Junqueras, Romeva i Bassa porten al Constitucional la revisió de les condemnes per l'1-O
Els advocats assenyalen que la pena als tres líders independentistes es manté d'una manera "irracional"

Junqueras, Romeva i Bassa porten al Constitucional la revisió de les condemnes per l'1-O

És un pas previ abans de plantejar-se anar al Tribunal Europeu de Drets Humans

Oriol Junqueras, Raül Romeva i Dolors Bassa volen que se'ls examini novament la revisió de la condemna per l'1 d'octubre i han presentat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional.

Els republicans creuen que no se'ls ha aplicat la llei vigent de manera beneficiosa després de la reforma del Codi Penal, en mantenir la malversació, un delicte que les defenses qüestionen perquè no hi ha hagut corrupció.

L'argument principal d'Andreu van den Eynde --advocat de Junqueras i Romeva-- i Mariano Bergés --de Bassa-- és que la preparació i execució del referèndum no constitueix "cap delicte".

Insisteixen que la sentència de l'1-O no inclou cap referència a "l'apropiació" ni a "l'ànim de lucre". "Reiterem que la interpretació del Suprem en aquest punt s'allunya de la voluntat evident del legislador amb la reforma", apunta Van den Eynde.

També consideren que mantenir la inhabilitació absoluta vulnera els drets de representació i participació polítiques. Així, el recurs suggereix que aquest manteniment de pena d'inhabilitació "persegueix el silenciament d'una opció política determinada" com és l'independentisme, a través del "silenciament" dels seus líders polítics. 

Per últim, els advocats assenyalen que la pena es manté d'una manera "irracional": tot i que cau el delicte més greu, la pena resta intacta. "Resulta irracional i contrari al principi de proporcionalitat penal que la desaparició del delicte de sedició no tingui cap impacte en la determinació de la pena", assegura el text. 

Així, en el recurs, que és un pas previ abans de plantejar-se anar al Tribunal Europeu de Drets Humans, els republicans demanen la nul·litat de la revisió i la restitució dels seus drets fonamentals, així com la suspensió cautelar de la inhabilitació mentre el tribunal no es pronunciï. 

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasDolors BassaRaül RomevaJudici procésTribunal Constitucional
Anar al contingut