La cooperant espanyola a Cisjordània Juana Ruiz, conduïda emmanillada a una vista davant el jutjat militar d'Ofer

Juana Ruiz accepta 13 mesos de presó a Israel però nega haver finançat terroristes

La cooperant espanyola a Cisjordània ha pactat amb un fiscal militar quan ja fa 7 mesos que és a la presó, mentre Israel ha afegit 6 ONG més a la llista d'organitzacions terroristes

Josep Maria Camps ColletActualitzat

La cooperant espanyola a Cisjordània Juana Ruiz, detinguda per Israel a l'abril, ha acceptat aquest dimecres una condemna de 13 mesos de presó i l'equivalent a 14.000 euros de multa.

És un acord amb la fiscalia militar, en què admet els càrrecs de treballar i recaptar fons per a una organització il·legal, però que no suposa una admissió de culpabilitat, segons la defensa.

L'acord es va gestar en una sessió de mediació aquest dilluns davant del tribunal militar d'Ofer, a la Cisjordània ocupada per Israel, en què va declarar emmanillada de mans i peus:

"Sempre vaig pensar que estava treballant per a una organització legal. Sento molt si em vaig equivocar, espero que tinguin en compte que no he intentat fer cap mal."

La cooperant espanyola a Cisjordània Juana Ruiz, durant una vista al jutjat militar d'Ofer

La sentència definitiva es farà pública dimecres de la setmana que ve, i si no modifica la pena de 13 mesos, Ruiz podrà descomptar els 7 mesos que fa que és a la presó militar.


Detinguda de matinada

A Ruiz, que treballava des de fa 3 dècades a l'ONG Comitès de Treball Sanitari, la van detenir una vintena de soldats israelians a mitjans d'abril a casa seva i de matinada.

La detenció es va fer setmanes després que l'exèrcit escorcollés la seu d'aquesta ONG, i van aprofitar la llei militar que permet fins a 75 dies d'empresonament sense acusació formal.

Finalment la van acusar de 5 càrrecs diferents, i amb l'acord amb la fiscalia ha evitat una condemna molt més llarga, i s'ha quedat en finançament il·legal del Front Popular per a l'Alliberament de Palestina, el FPAP, considerat terrorista per Israel, i també pels EUA i la UE.

El judici, dins la jurisdicció militar, com és habitual als territoris ocupats per Israel, s'havia de fer a principis d'agost, però es va ajornar, primer a setembre, i després al novembre.

 

El terrorisme i "el vernís de la cobertura civil"

Després de l'acord, l'exèrcit d'Israel ha fet públic un comunicat en què afirma que Ruiz va aconseguir fons europeus per a l'ONG que després van acabar al FPAP:

"Treballadors de l'organització van falsificar molts documents i es va defraudar i enganyar molts donants respecte a l'ús dels fons donats."

I el ministre d'Exteriors d'Israel, Yair Lapid, també s'ha referit al cas, generalitzant la vinculació entre ONG i terrorisme:

"Tota la comunitat internacional ha de treballar amb Israel per evitar que les organitzacions terroristes utilitzin el vernís de la cobertura civil per funcionar i aconseguir finançament."

L'advocat de Ruiz, Avigdor Feldman, ha negat que hagi acceptat cap mena de culpabilitat i ha dit que és "enganyós" afirmar que els fons gestionats per ella acabessin a alguna organització terrorista.

Juana Ruiz està detinguda des del 13 d'abril a la presó de Hasharon, a Israel, completament aïllada (EFE)
Imatge d'arxiu de la cooperant espanyola a Cisjordània Juana Ruiz (EFE)

6 ONG de Cisjordània, terroristes segons Israel

Mentrestant, Israel ha ampliat aquest octubre amb 6 ONG que treballen a Cisjordània la llista d'organitzacions palestines que considera terroristes.

Són organitzacions com ara la Defensa Internacional de la Infantesa o la Unió de Comitès de Dones Palestines, que, com la de Ruiz, també reben finançament des de l'estranger.

Això ho han denunciat entitats com Amnistia Internacional o Human Rights Watch, a més d'organitzacions israelianes com B'Tselem, que asseguren que no hi ha proves que ho ratifiquin.

Cooperants espiats amb el Pegasus

Un corresponsal de l'agència France Presse ha dit que ha pogut llegir un informe de 74 pàgines dels serveis secrets d'Israel que hauria servit per basar l'acusació sense trobar-hi proves sòlides.

Diverses entitats de drets humans també han denunciat que els serveis secrets han espiat il·legalment amb el programa Pegasus els telèfons de sis membres de les ONG afegides a la llista.

Per la seva banda, un portaveu del FPAP ha afirmat des de Gaza que Israel està utilitzant la condemna a Ruiz per desviar l'atenció de les crítiques internacionals a l'ampliació de la llista.

 

 

ARXIVAT A:
IsraelPròxim Orient Palestina
Anar al contingut