Juana Ruiz està detinguda des del 13 d'abril a la presó de Hasharon, a Israel, completament aïllada (EFE)
Imatge d'arxiu de la cooperant espanyola a Cisjordània Juana Ruiz

Israel ajorna al setembre el judici militar de la cooperant espanyola Juana Ruiz

Porta quatre mesos en presó preventiva acusada de pertànyer a una organització il·legal i d'ajudar a finançar el terrorisme palestí

Aquest dimarts havia de començar a Israel el judici militar contra Juana Ruiz, cooperant espanyola detinguda a l'abril acusada de pertànyer a una organització il·legal.

De fet, han portat Ruiz fins a les dependències judicials de la presó militar d'Ofer, a la Cisjordània ocupada per Israel, però finalment s'ha suspès el judici.

Ho ha anunciat a Twitter la plataforma que li dona suport, que ha assegurat que s'ha ajornat fins a principis de setembre "seguint la retorçada i habitual estratègia israeliana":

 

"Directiva d'una organització il·legal"

Juana Ruiz, de 62 anys, porta mitja vida a Palestina i treballava com a coordinadora de projectes del Comitè de Treball Sanitari, una ONG dedicada a atendre la població palestina.

L'exèrcit israelià va escorcollar el març les oficines d'aquesta ONG i el 13 d'abril van detenir Ruiz acusada de "formar part de la junta directiva d'una organització il·legal".

Segons el Ministeri d'Exteriors d'Israel, l'ONG desviava fons al Front Popular per a l'Alliberament de Palestina, organització considerada terrorista tant per Israel com per la UE i els Estats Units.

De tota manera, l'acusació no es va concretar fins setmanes després, aprofitant la llei militar d'Israel que permet mantenir empresonada una persona fins a 75 dies sense necessitat d'acusar-la formalment de res.

El tribunal militar de la presó d'Ofer, a Israel, on ha comparegut aquest dimarts Juana Ruiz (EFE/Pablo Duer)


Queixes de la defensa i la família

Tant el seu marit, Elías Rishmawi, com el seu advocat, Avigdor Feldman, han negat les acusacions, i han denunciat tant l'empresonament preventiu com les condicions en què s'està fent.

Rishmawi ha assegurat a l'agència EFE que aquest dilluns l'han traslladada unes quantes vegades per diverses presons sense pràcticament poder menjar ni anar al lavabo.

Aquest dimarts al matí l'han portada fins al tribunal emmanillada de mans i peus i visiblement cansada:


Borrell nega les acusacions

Per boca del representant de la política exterior, Josep Borrell, la Unió Europea va negar la setmana passada que hi hagi proves de les acusacions d'Israel.

També va reclamar que Ruiz tingui "unes condicions de detenció adequades" i que "es garanteixi que rep assistència consular i l'assessorament jurídic" necessaris.

Per la seva banda, l'advocat de Ruiz ha assegurat que les acusacions formen part d'una estratègia sistemàtica de l'estat d'Israel:

"El cas contra la nostra clienta és infundat i és part de l'esforç d'Israel per criminalitzar qualsevol activitat i organització humanitària externa als territoris ocupats."

Avigdor Feldman és un advocat conegut a Israel per la defensa dels drets humans, i és el tercer que s'encarrega de la defensa de Ruiz.

 

 

ARXIVAT A:
IsraelPròxim Orient Palestina
Anar al contingut