Barcelona

Joan Rosell optarà a la reelecció per a la presidència de la patronal Foment del Treball

El president de la patronal Foment del Treball, Joan Rosell, anunciarà avui la intenció de presentar-se a la reelecció després d'onze anys en aquest càrrec, quan el 1995 va ser elegit per substituir l'anterior president, Antonio Algueró, que va morir d'un infart. La votació serà al desembre, en una data encara per concretar. Els estatuts de l'organització empresarial, que limiten el temps per al càrrec de president, no entraran en vigor fins al 2007. Així doncs, previsiblement serà l'última vegada que Rosell opti al lideratge de la patronal catalana.

Actualitzat

La candidatura de Rosell és l'única que es presentarà a la presidència, segons fonts de la patronal Foment del Treball i, per tant, la reelecció està pràcticament assegurada a les eleccions que se celebraran el proper mes de desembre. Els estatuts de l'organització empresarial, que es van aprovar ara fa tres anys i que limiten el temps per al càrrec de president, no entraran en vigor fins al 2007, per la qual cosa es preveu que es tracti de l'última vegada que Rosell optarà al lideratge de la patronal. Durant el pròxim mandat, doncs, el màxim dirigent d'aquesta patronal haurà de dissenyar el seu relleu al capdavant de Foment.

Els últims mesos hi ha hagut molt moviment a la patronal catalana, amb fortes discrepàncies amb el president de la CEOE, José María Cuevas, i el fracàs de l'enèsim intent de fusió de l'organització de pimes vinculada a Foment, Fepime, amb Pimec, patronal que lidera Josep González. Precisament, Pimec també celebrarà les eleccions a la presidència de l'entitat el proper 28 de novembre, a les quals Josep González, que fa quinze anys que està en el càrrec, també es presenta a la reelecció.

El distanciament dels empresaris catalans de Foment amb Cuevas va finalitzar quan el dirigent empresarial de la CEOE es va disculpar per unes declaracions en les quals havia expressat que l'opa de Gas Natural era una operació "poc pensada, poc matisada i molt a la catalana". Aquestes afirmacions van provocar el rebuig generalitzat dels empresaris catalans i també de Foment, els representants de la qual no van presentar-se a una reunió de la junta de la CEOE com a mesura de protesta.

Tot i que la situació s'ha normalitzat, la tensió entre les dues organitzacions és patent i el fet que Rosell ja no sigui vicepresident de la CEOE dificulta la normalització entre les dues organitzacions.

Nascut a Barcelona el 1957, Joan Rosell va ser nomenat president de Foment el 1995 quan va morir l'anterior president, Antonio Algueró, d'un infart durant un sopar d'homenatge al seu antecessor en el càrrec, Alfredo Molinas. Com a empresari, Rosell ha estat vicepresident d'Enher i ha exercit diversos càrrecs a Fecsa Endesa, a més de fundar i dirigir la societat Congost Plastic.

Anar al contingut