El cràter tancat de Solfatara, a Puzzuoli, un dels cràters de la caldera supervolcànica de Camps Flegreus (EFE/Ciro Fusco)
El cràter tancat de Solfatara, a Puzzuoli, un dels cràters de la caldera supervolcànica de Camps Flegreus (EFE/Ciro Fusco)

Itàlia estudia una evacuació massiva al voltant del supervolcà Camps Flegreus

A la zona s'han registrat més de 1.100 sismes en un mes i els experts ho relacionen amb una imminent erupció volcànica del supervolcà més gran d'Europa

RedaccióActualitzat

El govern italià estudia una evacuació massiva de la població que viu a prop dels Camps Flegreus, el supervolcà més gran d'Europa, a la regió de Campània, i que podria estar a punt d'entrar en erupció.

Els Camps Flegreus són una gran caldera volcànica situada a 9 km al nord-oest de la ciutat de Nàpols i té la major part de la superfície sota l'aigua. La caldera té 24 boques de cràters i elevacions volcàniques, i també zones hidrotermals. En conjunt és un volcà molt més gran que el proper i conegut Vesuvi, que va destruir l'antiga ciutat romana de Pompeia l'any 79 dC.

L'última vegada que els Camps Flegreus van entrar en erupció va ser l'any 1538.

Més de 50.000 persones viuen actualment a dins de la caldera i més d'un milió i mig més en una àrea pròxima. En cas que el supervolcà entrés en erupció caldria evacuar urgentment més d'un milió de persones.

Els Camps Flegreus poden entrar en erupció?

En el darrer mes la zona ha estat sacsejada per més de 1.100 terratrèmols. La majoria han estat de baixa intensitat, però els últims deu dies se n'han registrat un de magnitud 4 i un altre de magnitud 4,2, el més fort de les últimes quatre dècades.

La reactivació de l'activitat sísmica als Camps Flegreus preocupa els experts. Geòlegs, vulcanòlegs i sismòlegs asseguren que l'augment de l'activitat sísmica està relacionada amb el fenomen conegut com a bradisisme, quan el nivell del sol puja o baixa en la línia de costa a causa de les variacions de la càmera magmàtica subterrànies properes a la superfície.

No hi ha una amenaça imminent d'una erupció, diuen la majoria dels vulcanòlegs, però alerten que l'altura del sòl ha crescut 1,5 cm cada mes, i que això tindrà un impacte directe en les edificacions.

Les autoritats locals han engegat un pla per comprovar la resistència dels edificis de la zona després de mesos de repetits terratrèmols. I el govern italià ha convocat una reunió per començar a planificar una hipotètica evacuació que segons el ministre de Protecció Civil només es farà "en cas d'extrema necessitat".

El govern italià revisarà la resistència dels edificis de la zona davant la repetició de terratrèmols
El govern italià revisarà la resistència dels edificis de la zona davant la repetició de terratrèmols (EFE/Ciro Fusco)

L'última vegada que els Camps Flegreus van patir un esclat de terratrèmols comparable a l'actual va ser als anys vuitanta. En aquella ocasió, 40.000 persones van ser evacuades temporalment a la localitat de Pozzuoli. Finalment tot va quedar en un ensurt i no hi va haver la temuda erupció volcànica.

L'última erupció significativa va ser l'any 1538. Abans, a mitjans del segle IV, l'antiga i fastuosa ciutat romana de Baia, destinació turística dels patricis romans més poderosos, va quedar completament enfonsada a les profunditats del mar de Nàpols.

Però, segons els investigadors, l'erupció més gran dels Camps Flegreus va tenir lloc fa 39.000 anys i podria haver portat a l'extinció de l'home de Neandertal. Restes del magma que va expulsar el volcà en aquella ocasió s'han trobat a Groenlàndia, a més de 4.500 quilòmetres de distància.

 

ARXIVAT A:
Itàlia
Anar al contingut